FB Netušili, na co mají nárok. Uzavřeli si cestu k milionům... | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Jedna z největších těžkostí, s níž se Vindicia při práci s poškozenými potýká, je nízké povědomí o tom, na co mají lidé v případě zranění nárok. „Opakujeme to znovu a znovu, snažíme se veřejnost poučit o tom, co u pracovních úrazů dělat a jak získat kompenzace za dopravní nehodu. Přesto stále narážíme na nebezpečné mýty a ohromné chyby. U laické veřejnosti tomu dokážeme porozumět. Velmi nás ovšem rozčiluje, když se fatálních chyb dopouští i právníci, kteří pak své svěřence připraví o podstatnou část odškodnění. A ještě si za to nechají zaplatit,“ říká Tomáš Beck, expert společnosti Vindcia. Přidává konkrétní případ.

„Nedávno mě prostřednictvím sociálních sítí kontaktoval známý. Upozornil mě na sbírku pro svou dceru Veroniku, která při nezaviněné dopravní nehodě přišla o nohu*. Lidé se jí skládali na kvalitní protézu. Udivilo mě to, protože potřebnou částku by bez problému mělo uhradit odškodnění. Slečna byla velmi mladá, nehodu prokazatelně nezavinila, dopady na její zdraví a další život byly značné. V takovém případě se dá očekávat opravdu vysoká částka, běžně vymůžeme i několik milionů korun. Jenže v tomto případě pro ni právník získal jen 700 tisíc korun, ani ne polovinu toho, kolik stojí protéza. Zhrozil jsem se a chtěl vědět, zda se s případem dá ještě něco dělat. Jenže už byla podepsána dohoda o narovnání, která jakoukoliv šanci na dodatečné odškodnění uťala. Je to dokonalý případ toho, jak se mohou lidé neznalostí svých nároků připravit o odškodnění,“ zlobí se Beck. A potřebné znalosti pravděpodobně chyběly i člověku, který ženu zastupoval.

Vindicia má k dispozici srovnání. „Nedávno jsme odškodnili muže ve zralém věku, který byl v podobné situaci. Měl dokonce méně závažné následky než dívka z odstrašujícího případu. A my mu vymohli téměř pět milionů korun! Připomínám, že zákony myslí na to, že mladí lidé se s následky úrazu potýkají déle, takže slečna by získala ještě o 20 % víc,“ vysvětluje Beck.

Poučení je jednoznačné: seznamte se s tím, jaké máte ve své situaci nároky. Nespěchejte, zajímejte se, a pokud tápete a nechcete se spolehnout na vlastní průzkum, neváhejte kontaktovat experty. A to i hned několik, abyste si jejich názory porovnali.

Odškodnění kompenzuje tíživou životní situaci, která vznikne po úrazech následkem dopravní nehody, pracovního úrazu a dalších. Byla by velká škoda se o něj připravit.


*Událost je reálná, poškozený člověk byl anonymizován.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: