FB Nehoda vlaku? Nechte si potvrdit, že jste na místě byli | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Bohužel se zdá, že se loňské tragické léto bude na české železnici opakovat. V roce 2021 si série nehod na kolejích vyžádala několik obětí a desítky zraněných. Dnešní neštěstí u Domažlic se bohužel také řadí mezi nehody s vážnými následky. Co je třeba dělat v případě, že sedíte v havarovaném vlaku? Co byste neměli podcenit?

Je třeba být si vědom zásadní věci - ranění během vlakové nehody mají jednoznačně nárok na odškodnění, a to i když nemají životní pojištění a podobně. Jeho výše bude určena podle následků - čím budou vážnější, tím částka poroste. Například u zlomenin a operací půjde o stovky tisíc. Odškodnění přitom zahrnuje nejen bolestné, ale také ošetřovné, cestovné, ztížení společenského uplatnění a náhradu ušlé mzdy - vše podle Metodiky Nejvyššího soudu. Důležité je nezapomínat na kompenzaci psychické újmy. Právě u dopravních nehod podobného typu má spousta lidí problémy až později, kdy se u nich rozvinou psychické potíže v podobě nočních můr či strachy z používání veřejné dopravy.

Bohužel došlo při domažlické nehodě vlaků i ke ztrátám na životech, právo na odškodnění tak mají pozůstalí po obětech nehody. Nejde přitom jen o blízké příbuzné, ale o kohokoliv, kdo prokáže, že měl k oběti nadstandardně dobré vztahy (např. celoživotní přítel). Zde odhaduji odškodnění na miliony. O život přišli kromě cestující i dva strojvůdci - v tomto případě se bude případ posuzovat jako pracovní úraz s následkem smrti.

V těchto situacích všechny částky pro cestující pokrývá pojišťovna, u které je dopravce pojištěný.

Poškozeným důrazně doporučujeme, aby si od Policie ČR případně dalších zasahujících složek nechali potvrdit, že byli účastníky nehody. Zdravotní a psychické potíže totiž nemusí pociťovat ihned. Bolesti hlavy a páteře, stejně jako psychická traumata, se mohou objevit až s odstupem, kdy bude poškozený muset dokazovat, že potíže vznikly následkem nehody. Potvrzení policie o účasti na nehodě v tom výrazně pomůže.

Při pozdějších vyšetřeních u specialistů by měli poškození uvádět, že byli účastníky nehody vlaků a ptát se, zda mohou mít jejich problémy kořeny právě v této havárii. Následně je třeba trvat, aby byla souvislost uvedena v lékařské zprávě, která bude sloužit jako podklad pro zisk odškodnění.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: