FB Pracovní úrazy: když zaměstnavatel nehraje fér | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

V minulém blogu jsme si řekli, jak se pracovní úrazy liší například od úrazů při dopravní nehodě. Zdůraznili jsme, že jsou zaměstnavatelé ze zákona pojištěni a odškodnění pro zraněné pracovníky rozhodně neplatí z vlastní kapsy. Zdálo by se tedy, že nemají důvod dělat zaměstnancům žádné problémy. Jenže opak je bohužel pravdou, některé firmy dělají vše pro to, aby veškerou vinu hodily na zraněného pracovníka a nejlépe se ho rychle a zdarma zbavily. Podle Vindicia platí univerzální rada: nikdy s podobnými praktikami nesouhlaste a vnucované dokumenty nepodepisujte!

Na jaké podrazy zaměstnavatelů si tedy musíte dávat pozor?

Nechtějí o úrazu vyhotovit záznam

Ačkoliv zaměstnavatel sám odškodnění neplatí, najdou se i firmy, které o pracovním úrazu odmítají vyhotovit záznam a začít vše řešit s pojišťovnou. Dokonce se odváží zastrašovat svědky. Nebojte se, právo je na vaší straně. Nechte si celou událost potvrdit kolegy a jestliže to situace a váš stav dovoluje, vše si nafoťte na telefon: svá zranění i místo, kde k nehodě došlo. Nic není ztraceno!

Nutí podepsat prázdné papíry, kam si vyplní, co chtějí

Někteří zaměstnavatelé se neštítí ani těch nejzákeřnějších praktik - Vindicia už se setkala i s případem, kdy zaměstnavatel donutil šokovaného, těžce zraněného pracovníka bezprostředně po úrazu k tomu, aby podepsal prázdný dokument. Do něj pak sama firma doplnila “přiznání”, kdy bral muž veškerou vinu i zodpovědnost na sebe. Vindicia pro něj odškodnění získala až po dlouhé právní bitvě, kterou toto podepsané “přiznání” velmi zkomplikovalo. Podobný dokument proto zásadně nepodepisujte.

Dodatečně přijímají interní pravidla, aby se vyvinili

Firmy mají zpravidla sadu různých pravidel a bezpečnostních opatření - zaměstnanci při nástupu svým podpisem potvrzují, že s nimi byli obeznámeni a budou se jimi řídit. Co ale dělají nepoctivé společnosti, které podobná pravidla nemají a stane se tam úraz? Snaží se ze sebe setřást odpovědnost a pravidla rychle přijímají až poté, co dojde k neštěstí. Zároveň se ale snaží tvářit, že je měly odjakživa, tedy už před úrazem pracovníka! Na zraněného zaměstnance pak tlačí, aby antedatované dokumenty podepsal a tím jejich platnost potvrdil. Odolejte! Znamená to, že společnost hází zodpovědnost za zranění na vás. 

Nutí zraněného zaměstnance k výpovědi

Zaměstnavatel nesmí zraněného pracovníka jen tak vyhodit - a to ani když už nemůže zastávat předchozí práci. Firma má dvě různé možnosti. Buď může pro zaměstnance založit novou pozici, kterou pracovník i po zranění zvládne, nebo je možné dát výpověď. I v takovém případě se ale musí postarat a zaměstnanci vyplatit 12měsíční odstupné. Nikdy se o něj nenechte připravit!

Snaží se zaměstnance donutit ke změně pozice na hůře placenou 

Vrátili jste se z léčení svého pracovního úrazu zpátky do zaměstnání? Možná vás čekalo nepříjemné překvapení, kdy se vás zaměstnavatel pokusil přeřadit na hůře placenou pozici. Na to ale nemá nárok - pozici vám sice změnit může, ale plat musí zůstat stejný. Pozor na to, s ničím jiným nesouhlaste!

Buďte si tedy vědomi svých práv a v případě úrazu v zaměstnání se nesklánějte před autoritou. Zákony vás chrání! Nebojte se tedy zjistit, na co vše máte nárok, a pokud váháte, kontaktujte odborníky.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: