FB Kompenzace za pracovní úraz? Takto o ně přijdete | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Pokud se poraníte při výkonu zaměstnání, máte právo na kompenzaci a tedy odškodnění za pracovní úraz. Jak si ale svou cestu k adekvátní částce můžete zkomplikovat či dokonce úplně pokazit?

Alkohol či něco silnějšího? To je samozřejmě stopka, nebo alespoň veliký problém. Pokud dorazíte do zaměstnání pod vlivem několika skleniček či dokonce drog a zraníte se, nemusí vám být nic platné ani to, že zranění s vaším stavem přímo nesouvisí. Práce pod vlivem je prostě zásadní prohřešek.

Nedodržování zákazů, pravidel je také výraznou komplikací. Předpisy mají většinou svůj důvod, jestliže je porušíte a zraníte se, bere se to tak, že si za vznik zranění do značné míry můžete sami.

S tím souvisí i nenošení ochranných pomůcek – pokud na toto základní povinnost nedbáte a zraníte se, opět vám to půjde k tíži. A hlavně, helmy a rukavice samozřejmě nosíte kvůli ochraně vlastního zdraví.

Pozor i na úrazy v době, kdy byste podle pravidel už neměli v práci být. I zde by mohl nastat s odškodněním určitý problém.

Velkou chybou je i podepsání dokumentu, o kterém nejste přesvědčeni. „Firmy se občas bohužel uchylují k nečisté hře. Jednak zneužívají toho, že jsou lidé po úraze v šoku. Už jsme se setkali i s tím, že byl zaměstnanec okamžitě po těžkém úraze donucen podepsat dokumenty, kvůli kterým pak málem ztratil nárok na odškodnění. Alespoň částečnou spravedlnost jsme pro něj vybojovali až po dlouhé bitvě,“ říká Tomáš Beck z Vindicia. „Dalším nečistým fíglem je změna směrnic a pravidel až poté, co se úraz stal. Firma se pak snaží tvrdit, že si za úraz mohl pracovník sám, protože porušil zákaz. Jenže ten předtím neexistoval.“

Buďte tedy opatrní a dodržujte všechna pravidla, abyste o odškodnění nepřišli nebo ho nebylo třeba krátit.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: