FB Za ty drobné se nestojí soudit. Opravdu to tak je? Výše odškodnění vás překvapí | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Proč si spousta lidí myslí, že pokud by chtěli spravedlivé odškodnění po dopravní nehodě nebo odškodnění po pracovním úraze, získají maximálně pár desítek tisíc korun? Možná se setkali s tím, že jejich známí příliš brzy přistoupili na návrh pojišťovny, nebo se prostě bojí, že případná výše kompenzace nevyrovná ani čas strávený úsilím o její získání.

Jenže pravda je jinde - odškodnění zpravidla dosahuje stovek tisíc korun, nezřídka i milionů. Záleží samozřejmě na tom, jak vážné jsou následky úrazu a dopadu jak samotnou oběť, tak i její okolí. Vindicia, která se na zisk odškodnění specializuje, pro vás připravila malý souhrn. Pozkoumala své statistiky a vytáhla přehled o průměrném odškodnění jak u bouraček, tak i u nehod v práci.


Jak už jsme si několikrát říkali, výše odškodnění je stanovena na základě počtu bodů. Čím vážnější je úraz, tím více bodů a tím vyšší částka. Ta navíc u dopravních nehod automaticky roste. „Hodnota jednoho bodu je stanovena na základě výše průměrné mzdy ve třetím čtvrtetí předcházejícího roku, v roce 2022 tak činí 374,99 korun. Lze se tak očekávat, že i letos bude průměrná částka na jeden případ růst,“ říká Tomáš Beck, expert na odškodnění společnosti Vindicia.

A jak je to tedy s výší kompenzace u zranění, které vzniklo následkem bouračky na silnici?

Průměrná výše odškodnění při úraze u dopravní nehody v roce 2021: 927 345 CZK


U odškodnění za pracovní úrazy je hodnota jednoho bodu pevně stanovena na 250 korun, což oproti dopravním nehodám aktuálně činí rozdíl 125 korun na bod. Vindicia tuto nerovnost dlouhodobě kritizuje. „Novou šanci na vyšší odškodnění pro oběti pracovních úrazů otevřel judikát Ústavního soudu. Ten konstatoval, že pokud je pro poškozeného výhodnější finančně ohodnotit následky úrazu podle Metodiky nejvyššího soudu, mělo by to být přípustné. V takovém případě se navíc hodnota jednoho bodu počítá podle průměrné mzdy, což je další navýšení,“ vysvětluje Tomáš Beck, expert na odškodnění společnosti Vindicia. Podle něj je problém, že v Česku existuje hned několik pravidel a metodik pro bodové ohodnocení pracovního úrazu, které se mezi sebou výrazně liší a přiznávají poškozeným rozdílné částky.

A jak je to tedy s výší kompenzace u zranění, která vznikla v souvislosti s výkonem povolání?

Průměrná výše odškodnění za pracovní úraz v roce 2021: 548 372 CZK


U dopravních nehod se tedy bavíme o částkách těsně pod milionem korun, u pracovních úrazů přes půl milionu korun. To už jsou peníze, za které stojí za to bojovat!


Sdílet článek s přáteli / kolegy: