FB Výpočet odškodnění? Zásadní jsou body, nikoliv kalkulačky | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Aktualizace článku k 1. 2. 2024:

Pro stanovení odškodnění po dopravní nehodě či úrazu ve škole jsou důležité body. Čím horší následky, tím více bodů, vyšší bolestné a více peněz.

Jednomu bodu odpovídá přesná částka. Dříve měla u pracovních úrazů fixní hodnotu 250 korun, což bylo velmi nespravedlivé a rozevíralo to nůžky mezi vznikem úrazu v práci a při dopravní nehodě. Ty se totiž řídily jinými pravidly - zde hodnota bodu odráží nárůst průměrné mzdy. Od ledna 2023 ale byla tato nerovnost odstraněna a pravidla se podobají.

Řídí se hodnotou průměrné mzdy ve 3. čtvrtletí uplynulého roku. V roce 2024 má tedy jeden bod hodnotu asi 427 korun. U pracovních úrazů je přitom situace stále o něco složitější, protože co u bouraček platí celý rok, to se u událostí vzniklých při výkonu zaměstnání posuzuje podle růstu mzdy i za další čtvrtletí.

Kdo tyto body stanovuje? Člověk, který hodnotí následky vašeho zranění - tedy v první řadě lékař pojišťovny, u které poškození nárokujete. Prohlédne vás i lékařské dokumenty a zranění i jeho následky oboduje, čímž určí výši odškodnění. Soustředí se přitom na dvě složky odškodnění - na bolestné a ztížení společenského uplatnění. Potíž je, že se mnozí lékaři pojišťoven řídí starou metodikou, takže berou poškozené na hůl.

Jejich názor ale není neměnný! Pokud s částkou nesouhlasíte, můžete si obstarat alternativní posudek. Původně navržená částka a ta konečná se totiž mohou zásadně lišit. Zásadní a pro zraněné výhodná je metodika Nejvyššího soudu!

Zlomená noha znamenala vyšší bolestné

Ukazuje to příklad jedné naší klientky, o které psala i média. Paní Věra z Ústeckého kraje jela na nákup, když do jejího auta narazil motorkář, který jí nedal přednost. Žena skončila v nemocnici, kde se léčila se zlomeninou. Pochopitelně měla nárok na odškodnění z povinného ručení viníka nehody, kterou vyplácí pojišťovna. Lékař pojišťovny určil, že může získat maximálně 45 tisíc korun. To se ale nelíbilo Věřinu manželovi a rodina kontaktovala Vindicia. Do akce se zapojili naši soudní znalci, kteří důkladně vše prostudovali, revidovali a u toho vycházeli z aktuální metodiky Ústavního soudu. A výsledek? Paní Věra jen na bolestném získala 395 tisíc korun, tedy skoro 9x více než byla původně navržená částka! Celkově se odškodnění vyšplhalo na více než milion.

Kalkulačka na výpočet bolestného neexistuje

Jak jsme si říkali, každý úraz je jiný a liší se i jeho dopady na další život. Někomu komplikovaná zlomenina krásně sroste a nemá už žádná omezení ani potíže. Jiný se v dalších letech potýká s vážnými následky a musí se vzdát svého milovaného sportu. Proto ve vašem případě nemá smysl vyhledávat žádné kalkulačky na výpočet odškodnění. Důležité je obrátit se na odborníky, kteří se vyznají v nejnovější metodice a správně tak určí, na co máte skutečně nárok.


Chcete bezplatnou radu? Kontaktujte nás!

Naši odborníci vám nezávazně poradí.

Vindicia

www.odskodnime.cz

Telefon: +420 605 921 823

Mail: info@odskodnime.cz


Sdílet článek s přáteli / kolegy: