FB Výpočet odškodnění pracovního úrazu 2024 | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Jak už pozorní čtenáři našich stránek vědí, průměrné odškodnění za pracovní úraz dosáhlo 1 milionu korun. A to už je poměrně vysoká částka, za kterou se rozhodně vyplatí bojovat. Jak k ní vlastně ale dospět? Jakým způsobem se provádí výpočet odškodění pracovního úrazu?

banner 2 kopie.png

Výpočet odškodnění pracovního úrazu vám kalkulačka neusnadní

Na co můžete u výpočtu odškodnění pracovního úrazu rovnou zapomenout? Na kalkulačku. „Neexistují žádné oficiální a univerzálně platné tabulky, které by výpočet odškodnění pracovního úrazu určovaly pro všechny. Není tu žádné nacenění, kdy by třeba zlomená ruka znamenala 50 tisíc korun a otřes mozku 40 tisíc korun. Následně by se to sečetlo a člověk by mohl snadno vidět, jaké peníze si může nárokovat. Výpočet odškodnění pracovního úrazu je totiž velmi individuální a je to tak vlastně dobře. Úplně identické zranění bude mít zcela jiný vliv na život člověka, který žije aktivně a například ho živí šikovné ruce a odlišný na osobu, která nesportuje a k práci nepotřebuje dokonalou hybnost všech končetin,“ vysvětluje výpočet odškodnění pracovního úrazu náš expert Tomáš Beck.


Čím se tedy výpočet odškodnění pracovního úrazu řídí? Nařízením vlády

Pozornost je tedy nutné zaměřit jinam, a to na „nařízení vlády 276/2015 Sb. - Nařízení vlády o odškodňování bolesti a ztížení společenského uplatnění způsobené pracovním úrazem nebo nemocí z povolání“. Výpočet odškodnění pracovního úrazu tak udává pravidlo, kdy je závažnost zranění ohodnocena body. Čím závažnější, tím více bodů, přičemž hodnota jednoho bodu odráží růst průměrné mzdy, činí 1/100 této částky za minulý kvartál.

Kdo vydává posudky, které jsou pro výpočet odškodnění pracovního úrazu nezbytné?

Zde se musíme do zákonů ponořit trošku hlouběji. U pracovních úrazů je dle nařízení vydává buď:

=== poskytovatel zdravotních služeb, který poškozenému poskytoval zdravotní služby v souvislosti s pracovním úrazem pouze v jednom oboru specializované způsobilosti nebo zvláštní odborné způsobilosti; posuzujícím lékařem je ošetřující lékař příslušné specializované způsobilosti nebo zvláštní odborné způsobilosti,

=== nebo registrující poskytovatel zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické lékařství nebo v oboru praktické lékařství pro děti a dorost (dále jen „registrující poskytovatel“), pokud poškozenému pro daný pracovní úraz poskytovalo zdravotní služby více poskytovatelů zdravotních služeb; posuzujícím lékařem je lékař v oboru všeobecné praktické lékařství nebo v oboru praktické lékařství pro děti a dorost,

=== nebo poskytovatel zdravotních služeb, který poskytoval poškozenému zdravotní služby naposledy, nemá-li poškozený registrujícího poskytovatele zdravotních služeb a pokud poškozenému pro daný pracovní úraz poskytovalo zdravotní služby více poskytovatelů zdravotních služeb; posuzujícím lékařem je ošetřující lékař příslušné specializované způsobilosti nebo zvláštní odborné způsobilosti.

Tak to radí zákon. Co ale doporučujeme my? Rozhodně to, abyste se s úrazem a jeho hodnocením obrátili co nejdříve přímo na znalce, který vám udělá výrazně výhodnější posudek než třeba obvodní lékař. Jednak problematice výrazně více rozumí a bude jednat více odborně, než aby jen vyplnil formulář pro pojišťovnu.

Stále si nevíte s výpočtem odškodnění pracovního úrazu 2024 rady? Pak se na nás určitě obraťte, rádi nabídneme pomocnou ruku.


Další tipy pro odškodnění najdete na našem blogu :-)


Chcete bezplatnou radu? Kontaktujte nás!

Naši odborníci vám nezávazně poradí.

Vindicia

www.odskodnime.cz

Telefon: +420 605 921 823

Mail: [email protected]


Sdílet článek s přáteli / kolegy: