FB Kdo má po nehodě nárok na odškodnění? Viník to není. Zjistěte na Vindicia
Vypnout Preloader

Lidé stále tápou nejen v tom, na co mají po dopravní nehodě nárok, ale také v tom, KDO má nárok. Může o odškodnění s úspěchem bojovat třeba babička, která v autě sice vůbec nebyla, takže se nezranila, ale při nehodě jí zemřelo milované vnouče? A má na něco nárok viník?

Pojďme se na situaci podívat.

Představme si tedy takovou běžnou nehodu: muž šoférující Opel Astra přehlédl při vjíždění na hlavní silnici Felicii a naboural do ní. Následkem toho si šofér Felice zlomil pravou nohu a jeho manželka utrpěla otřes mozku. S viníkem jely autem jeho dvě dospělé děti. Dcera si zlomila nos a syn si natrhl křížové vazy v koleni. Sám viník byl hodně pohmožděný a zlomil si tři žebra.

banner 5 kopie.png

Kdo má právo na odškodnění po nehodě?

Jestliže dojde k dopravní nehodě, budeme s největším pravděpodobností počítat se čtyřmi kategoriemi zúčastněných.

V prvé řadě se jedná o poškozené. Tedy o osoby, které se při nezaviněné bouračce zranily. V našem případě půjde o řidiče Felicie a jeho ženu, ale také o posádku viníkova auta. Ti všichni mají nárok na klasické odškodnění, které se skládá z bolestného, ošetřovného, kompenzace ztížení společenského postavení, dorovnání platu. Tato částka je vyplácena z povinného ručení viníka.

Pak jsou tu blízcí poškozených. Naše nehoda naštěstí nedopadla zase tak zle, všichni se uzdraví. Pokud jsou ale zranění tak vážně zraněni, že bojují o život, mají jejich blízcí nárok na kompenzaci psychických útrap. Týká se to ale jen těch úplně nejbližších příbuzných, typicky rodičů, dětí či partnera/ky. Kompenzaci platí pojišťovna z povinného ručení viníka.

Jestliže jde o nehodu tragickou, bohužel tu vznikne třetí skupina, a sice pozůstalí. Ti mají nárok na kompenzaci za to, že přišli o svého milovaného. A v tomto případě se nejedná jen o nejbližší příbuzné. O odškodnění mohou žádat i další lidé, kteří měli k zemřelému silné vazby. Týkat se to může například vnoučat či celoživotních kamarádů. Pokud prokážou, že si byli s obětí blízcí, peníze by měli získat. Částka je pokaždé jiná, v praxi se ale ustálila na zhruba milionu pro každého z nejbližších (rodiče, děti, partneři) a asi 700 tisících korun pro vzdálenější příbuzné a kamarády.

A poslední pomyslná množina má jediného člena - viníka.


Na co má nárok viník?

Ať už člověk jel jako blázen a riskoval, nebo se jednoduše jen přehlédl, bohužel se stal viníkem nehody. I když se sám zraní, nemá právo na odškodnění vyplacené ze svého povinného ručení. Jednoduše z něj nic nedostane.

Výjimkou je situace, kdy si sám proaktivně připojistil sedadlo řidiče - pak by mu bylo do sjednané výše proplaceno právě z povinného ručení.

Nicméně v drtivé většině je jakékoliv plnění odkázáno jen na soukromé pojistky, ať už úrazové, nebo životní. Pokud je člověk nemá zařízené, jako viník nese zodpovědnost v tom, že po nehodě žádné peníze nezíská.

A i u soukromých komerčních pojistek platí jasné pravidlo - alkohol a drogy za volant nepatří. Jakmile se prokáže jejich přítomnost v krvi viníka, je jeho situace ještě 100x horší.


Další tipy pro odškodnění najdete na našem blogu :-)


Chcete bezplatnou radu? Kontaktujte nás!

Naši odborníci vám nezávazně poradí.

Vindicia

www.odskodnime.cz

Telefon: +420 605 921 823

Mail: [email protected]


Sdílet článek s přáteli / kolegy: