FB Vindicia pomáhá získat odškodnění zdravotníkům, kteří se nakazili covid 19 | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Lékaři, sestřičky, ale i další personál letos zažívají perný rok. K práci jim přibyla i starost o testování či péči o pacienty nakažené covid 19. Zatímco tuzemští pracovníci zatím naštěstí nezaznamenali vážnější ztráty, v zahraničí odhadla organizace Amnesty International počet obětí z řad zdravotníků na neuvěřitelných 7 tisíc! V ohrožení však není jen zdravotnický personál a bezpečnostní složky, ale i jejich rodiny. 

 

“V současnosti Vindicia zastupuje 8 zdravotníků a 4 členy bezpečnostních složek. Mezi klienty je například sestřička, která se s největší pravděpodobností nakazila právě při výkonu povolání, doma pak infikovala maminku, která nemoci bohužel podlehla. Řešíme i kompenzaci pro policistu, který v době první vlny pandemie hlídal nemocnici. Nákazu opět přinesl domů, kde onemocněla manželka i syn. Žena vzhledem k chorobě slinivky prodělala těžký průběh, syn, který hraje fotbal, dosud nemůže plnohodnotně trénovat, protože má stále potíže s dýcháním,” vypočítává některé z případů Tomáš Beck, expert na odškodnění ze společnosti Vindicia. 

 

A o co lidé usilují? “V případě ztráty blízké osoby se jedná o kompenzaci duševních útrap, pro lidi, které nemoc postihla, pak například o dorovnání platu,” vysvětluje Tomáš Beck. 

 

Právníci se dosud neshodli na tom, jak se bude v případě odškodnění postupovat - zda se bude věc hodnotit jako pracovní úraz, nebo jako nemoc z povolání. Na to dá odpověď až postoj hygieny, popřípadě první rozsudky. 


Sdílet článek s přáteli / kolegy: