FB Úrazy v práci: odškodnění můžete dostat i za pád na sjezdovce | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Pokud nešťastně spadnete při práci na stavbě, v laboratoři vás popálí drobný výbuch a v kanceláři si způsobíte otřes mozku, protože zakopnete o špatně upevněný práh, měl by být váš nárok na odškodnění zcela zřejmý. O teambuildingu jsme si podrobnosti vysvětlili v minulém díle našeho blogu. Jak je to ale s případy, kdy dojde ke zranění například na firemním vánočním večírku či při práci v terénu? Tady se nám situace začne zamotávat - paradoxně totiž můžete snadněji získat kompenzaci za nohu zlomenou na švýcarské sjezdovce než na firemní párty.

Zásadní roli hraje alkohol

V sezóně jsou dvě hlavní vlny firemních večírků - vánoční a letní. Právě to druhé vrcholí během prázdnin, kde teplé počasí láká skončit v práci o něco dříve a zajít si i s vedením na neformální drink. Uvolněná atmosféra ale nahrává problémům – jak se řeší situace, kdy se například v restauraci někdo zraní? Podle zkušeností společnosti Vindicia zaměstnavatelé úrazy z večírků jako pracovní většinou neuznávají. Pokud navíc hrál jakoukoliv roli alkohol, situace je zcela jasná.  Pojišťovna v takovém případě plnění ze zákonného pojištění zaměstnanců odmítá!

Přesto existují výjimky z pravidla. Zaměstnavatel může jako pracovní uznat úraz, který si pracovník způsobí například jako host vánočního večírku důležitého klienta. V takovém případě byl na akci vyslán pracovně a jedná se o náplň jeho zaměstnání. Ovšem i zde je zásadní, aby ve vzniku úrazu nehrál roli alkohol.

Důležité je i místo, kde byl večírek pořádán

Jestliže k úrazu došlo v restauraci či vinárně a roli zde hrálo i několik skleniček, je tedy výsledek v podstatě předem daný. Ovšem existuje nárok na odškodnění, pokud k úrazu dojde na večírku, který firma pořádá ve svých prostorách, například u letního grilování na terase? Zcela zásadní je přístup firmy. Jestliže úraz uzná jako pracovní, není s odškodněním problém. Pokud se zaměstnanec zranil například při hře, kterou společnost jako součást večírku pořádala ještě v pracovní době, odškodnění také může být přiznáno. Tato situace je podobná klasickému teambuildingu, kde se zranění prakticky vždy dá hodnotit jako pracovní úraz.

Pády na lyžích, úrazy na jachtě… i zde můžete mít nárok na odškodnění

A jak se to má s tou sjezdovkou? Pokud se zraníte ve svém volném čase, ať už po práci či během dovolené, na odškodnění samozřejmě nárok nemáte. Jiná situace ale nastává, pokud plníte pracovní povinnosti v terénu. “Jedná se například o manažery či obchodní zástupce, kteří z rozhodnutí firmy tráví čas s top klienty - vztahy udržují například v luxusním lyžařském resortu. Manažeři tak s klienty vyrazí třeba na sjezdovku, kde pravděpodobnost úrazu roste. Pokud se zaměstnanec zraní, je pro něj zásadní znění pracovní smlouvy. Pokud je v ní uvedeno, že práce zahrnuje i tyto typicky volnočasové aktivity, šance na odškodnění výrazně roste,” říká Tomáš Beck z Vindicia. V případu by opět neměl hrál roli alkohol. 

Vindicia tak úspěšně vyřešila případ pana Lukáše, který si při lyžovačce zlomil páteř. Protože měl podobné aktivity přímo uvedené ve své pracovní smlouvě, přišel si na odškodnění na 700 tisíc korun. 

Neznamená to ale samozřejmě, že pokud kontrolujete firemní maily z paluby letadla mířícího na dovolenou a vlastní nešikovností si zlomíte zápěstí, máte nárok na kompenzaci :-)


Sdílet článek s přáteli / kolegy: