FB Úrazy dětí ve školách - jak postupovat? | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Za své děti nesou odpovědnost rodiče - ti mají ale plné právo očekávat, že se o jejich potomky postará škola i školka, kam je předávají. Jak ale postupovat v případě, že se dítě ve škole zraní a vy jste přesvědčeni, že vznikl nárok na kompenzaci? Podíváme se, jak odškodnit úrazy ve školách.

Ujistěte se, že škola úraz eviduje

Škoda zodpovídá za dítě od okamžiku, kdy ho převezme – stejná pravidla platí pro jesle, školky, základní, střední, ale i vysoké školy. Pokud se tedy student zraní například na cestě z vyučování domů, je škola z obliga. Ovšem jinak je vše zodpovědnost školy, která musí každou nehodu evidovat. Pravidlo platí i pro vyučování v terénu, školy v přírodě nebo úrazy na dětském hřišti během vyučování. „Pro rodiče, kteří se dozvědí o zraněném dítěti, je to samozřejmě stres. Měli by ale trvat na tom, aby škola úraz pečlivě zaevidovala. Za tímto účelem je v institucích vedena takzvaná kniha úrazů. Tam musí být o problému detailní záznam, který může být pro výši odškodnění klíčový,“ říká Tomáš Beck, expert na odškodnění společnosti Vindicia.

Specifická pravidla platí pro případy, kdy se škola chystá na sportovní pobyt - například na lyžák.

Schovávejte si veškeré dokumenty a lístky

Stále se ukazuje, že lidé netuší, na co vše mají nárok. „Asi 80 procent rodičů, kterým jsme pomáhali, vůbec nevědělo, co dělat a neměli představu o částce, kterou jejich dítě může získat,“ zmiňuje Beck. Zdaleka nejde jen o bolestné. Dítě má nárok na ošetřovné či na kompenzaci sníženého společenského uplatnění. Často je také nutné, aby jeden z rodičů s dítětem zůstal doma a staral se o něj – i jeho ztrátu výdělku by mělo odškodné odrážet. Pro výši odškodnění je důležité mít všechny záznamy, to znamená schovávat si lékařské zprávy, ale třeba i jízdenky za cesty na vyšetření. Problém ovšem je, že školy mívají pojistku s nízkými limity, které následky úrazu nepokryjí.

Částku neváhejte vymáhat

I ten nejvážnější úraz může být věcí vteřinové nepozornosti a může se stát na jinak skvělé a přátelské škole. Zásadní ale je, jak se k problému škola postaví. Rodič jí svěřuje zdravé dítě, které se má zase v pořádku vrátit domů. Pokud se to nestane, musí za to škola nést následky.

Více informací najdete v sekci blogu, která se úrazům ve školách věnuje!


Chcete bezplatnou radu? Kontaktujte nás!

Naši odborníci vám nezávazně poradí.

Vindicia

www.odskodnime.cz

Telefon: +420 605 921 823

Mail: info@odskodnime.cz


Sdílet článek s přáteli / kolegy: