FB Úraz na home office? S odškodněním to není ztracené | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Spousta z nás se v těchto dnech přesunula na home office. U profesí, které to umožňují, tak kvůli epidemii covid 19 pracujeme z domova. Jak se to ale v takové situaci má s odškodněním za úraz? Máme na něco nárok? Vindicia shrnuje zásadní body.

 

Pracovní úrazy na home office se hodnotí úplně stejně jako klasicky v práci. Opět se musí postupovat podle BOZP a PO - tzn.: že se nesmí manipulovat se špatnými přístroji, defektními nebo jinak nebezpečnými stroji, nábytkem atd. Aby byl úraz uznatelný, musí se stát při výkonu práce nebo při přípravě na ni. Pokud tedy pracujeme z domova, ale úraz se nám stane ve chvíli, kdy vaříme oběd nebo vyběhneme na nákup, nárok na kompenzaci nemáme, a to i kdyby k problému došlo během oficiální pracovní doby.

 

“Pro představu uvádím případ, který aktuálně řešíme. Klient byl v kuchyni a slyšel, že na počítači se mu snaží někdo dovolat na videokonferenci. Pospíchal tedy a došlo u něho k pádu na schodech a poranil si koleno a zlomil ruku. Zaměstnavatel to uznal jako pracovní úraz a my nyní pracujeme na posudku na bolestné. Tento případ je naprosto ukázkový,kdy má zaměstnanec na kompenzaci nárok a je skvělé, že to firma okamžitě uznala,” vysvětluje Tomáš Beck, expert na odškodnění společnosti Vindicia. 

 

Jaké další kroky bychom si měli zajistit? Vyplatí se mít možné potíže na zřeteli už s předstihem. Možnost práce na home office by tedy měla být zaznamenána v pracovní smlouvě, musí být zároveň napsáno v jakém časovém horizontu se má pracovník věnovat práci, nebo zda je pracovní doba flexibilní. V neposlední řadě celý úraz musí zaměstnavatel přijmout a udělat záznam o pracovním úrazu. Právě to je stěžejní.

 

Dokumentovat, dokumentovat, dokumentovat

 

Zásadní radou je poskytnout o svém zranění důkazy. “Pokud to jen trošku jde, pak vezměte třeba telefon a vše si nafoťte i natočte. Jak své zranění, tak třeba i místo, kde se stalo - ať je zcela jasné, že to opravdu souvisí s prací,” radí Tomáš Beck. Právě prokázání pracovního úrazu je v prostředí home office problematické.

 

Pokud byste se ocitli v podobné situaci a netušili, na co máte nárok, neváhejte se ozvat a požádat o konzultaci. 


Sdílet článek s přáteli / kolegy: