FB Událostí roku je koronavirus, má vliv i na odškodnění | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Pojmem roku 2020 je zcela jistě koronavirus. Nemoc a s ní spojená opatření ovládly veřejný prostor, hluboce tak ovlivnily naše každodenní životy, plánování, práci i péči o naše blízké. Jen málo dopadů epidemie bylo pozitivních - snad jen utlumení provozu na silnicích během jarní karantény, díky čemuž se výrazně méně bouralo, což mělo vliv i na škody, počty zraněných a obětí a následně vyplácení odškodnění po nehodě.

Jedním z nejčastějších míst, kde se člověk mohl během roku nakazit, bylo rozhodně zaměstnání. Už během prvních týdnů, kdy Česko bojovalo s epidemií, se na nás začali obracet pracovníci, kteří se infikovali v práci, nezřídka dokonce v první linii. Vindicia je jasného názoru: lidé, kteří se nakazili covid 19 v zaměstnání, mají nárok na adekvátní odškodnění. Dosud není jasné, jak přesně se budou tyto situace řešit - zda jako nemoc z povolání, nebo jako pracovní úraz. To ukážou až první soudní rozhodnutí. Nebojte se však na nás obrátit, stejně jako to učinili například policisté, zdravotní sestry a další pracovníci z první linie. Rádi vám poradíme.

Některé základní otázky, na které se ohledně odškodnění za nákazu koronavirem ptáte, jsme pro vás zodpověděli ZDE.

Kvůli riziku nákazy se firmy snažily jak svůj chod, tak zdraví zaměstnanců ochránit a velmi často povolovaly práci z domova. Tím se ovšem objevila otázka, jak je to s úrazy, které se stanou na home office. Není důvod, aby nebyly uznány jako pracovní. Abyste však dosáhli na odškodnění po pracovním úrazu, je třeba splnit celou řadu podmínek. Musíte dokázat, že se zranění stalo skutečně v pracovní době, souviselo s prací a nejlépe vše dobře zdokumentovat. Vindicia pro vás vypracovala několik tipů, jak odškodnění úspěšně získat.

Držíme vám pěsti, abyste vy ani vaši blízcí důsledky nákazy řešit nemuseli!


Sdílet článek s přáteli / kolegy: