FB Trvalé následky úrazu - odškodnění | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Když se řekne odškodnění, většina lidí si vybaví hlavně bolestné. Jenže kompenzace, ať už se jedná o úraz ve škole, po dopravní nehodě či neštěstí při výkonu zaměstnání, má hned několik složek. Zmíněné bolestné zahrnuje bezprostřední následky úrazu, tedy to, že cítíte bolest, nemůžete se hýbat, operovali vás a ležíte v nemocnici.

Jestliže nejde o těžký úraz, budeme se při odškodňování bavit třeba o kompenzaci nákupu zdravotních pomůcek, proplacení ušlého zisku či úhradě cestovného a ošetřovného, kdy se o vás starala rodina. V případě horších dopadů je ve hře poslední složka – odškodnění za trvalé následky úrazu.

Trvalé následky po úrazu – co si pod tím představit?

Co vlastně znamená pojem trvalé následky úrazu? V prvé řadě zdůrazňujeme, že byť lidé používají tento pojem, správně bychom měli říkat „ztížení společenského uplatnění.“ Pro účel tohoto článku si dovolíme pracovat se zažitým, byť nepřesným výrazem.

banner 3 kopie.png

A na co se tedy vztahuje? Na to, že vás ještě měsíc po lehké dopravní nehodě pobolívá hlava? Nebo naopak trvalé následky úrazu pokrývají jen tak vážné dopady, jako je třeba ztráta končetiny? Podle našeho experta Tomáše Becka jde o stav, kdy ještě rok po ukončení léčby a ustálení stavu, má zranění pořád vliv na život poškozeného. „Představme si muže, který měl skvěle placenou práci jako klempíř. Ve volném čase jezdil s celou rodinou na horské túry, několikrát týdně si chodil zahrát fotbal a tenis. Jednou spadne ze střechy tak nešťastně, že si poraní záda a nohu. Sice neskončí na vozíku, ale i rok od konce léčby má vážné problémy i s obyčejnou chůzí. Do svého zaměstnání se už vrátit nemůže, na sportovní výkony musí zapomnout. Trvalé následky po úrazu tak mají vážný dopad na jeho život, a to jak pracovní, tak i volný čas,“ přibližuje Tomáš.

Odškodnění za trvalé následky po úrazu kompenzuje, jak se život změnil

Držme se ještě předcházejícího případu. Můžeme vidět, že byť naše zdravotnictví dalo muže co nejvíce dohromady, jeho život se změnil. A právě to, do jaké míry se musel pán přizpůsobit svému úrazu, odráží odškodnění trvalých následků úrazu. „Zatímco bolestné si vybaví skoro všichni, odškodnění trvalých následků už jen málokdo, přitom jde velmi často o vůbec nejvyšší položku celého pomyslného balíčku nárokované finanční kompenzace,“ upozorňuje Tomáš.

Z částky lze například přebudovat byt na bezbariérový, či jinak usnadnit zraněnému život. Netýká se to ale jen zlomených kostí a pochroumané páteře. Trvalé následky po úrazu zahrnují například i psychické problémy, které po těžkých úrazech nezřídka začnou a výrazně snižují kvalitu života. Jedná se například o strach z výšek, z řízení či použití hromadné dopravy.


Proč je pro kompenzaci trvalých následků po úrazu zásadní metodika použitá na posudek?

„Právě proto je důležité, aby celý proces odškodnění hlídali odborníci. Pokud to totiž jen trošku jde, měli by dopady na život, a to včetně trvalých následků po úrazu, vyhodnotit experti, kteří postupují podle Metodiky Nejvyššího soudu. Ta totiž bere v úvahu i subjektivně vnímané potíže – tedy nejen zlomené kosti, ale i bolesti zad či úzkosti. A jelikož v Česku existuje metodik celá řada, ve Vindicia si dáváme extra záležet na tom, abychom posudky podle Metodiky Nejvyššího soudu prosadili všude tam, kde to jde. Jsou totiž ke klientům nejspravedlivější,“ zdůrazňuje Tomáš Beck.

Podle pravidel se řídí nejen odškodňování z povinného ručení a pojistky zaměstnavatele, ale i ze soukromého životního a úrazového pojištění.


Nejste si jisti, zda máte na odškodnění právo?

Váháte, zde se právě Vás týká kompenzace trvalých následků po úrazu?

Nebojte se nás zeptat, rádi Vám poskytneme prvotní konzultaci.

Kontaktujte nás, prosím!


Další tipy pro odškodnění najdete na našem blogu :-)


Chcete bezplatnou radu? Kontaktujte nás!

Naši odborníci vám nezávazně poradí.

Vindicia

www.odskodnime.cz

Telefon: +420 605 921 823

Mail: [email protected]


Sdílet článek s přáteli / kolegy: