FB Tábor: místo skvělé zábavy, kde se pořadatelům vyplatí pojištění | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

V létě vyráží tisíce dětí na tábory. Ať se jedná o několikatýdenní nepřetržité pobyty v přírodě, nebo o příměstské kempy, kde děti tráví jen část dne, odpovědnost za bezpečnost táborníků přebírají provozovatelé. Jaký je ale postup v situaci, kdy se dítě vážněji zraní? Vindicia upozorňuje na skutečnost, že jsou pořadatelé sice pojištěni, ovšem zpravidla na velmi nízkou částku, která případné odškodnění nepokryje.

Byla to chvilka v zápalu hry. Oba týmy bojovaly ve volejbalu o každý míč – což se ale nevyplatilo mladému Petrovi, který udělal pár kroků navíc a rozbil si hlavu o tyč, jež držela síť. Výsledkem byl zlomený nos. „V takovém případě má poškozený nárok na adekvátní odškodnění. Čím jsou následky vážnější, tím je částka vyšší. Rodiče se napřed pokoušeli získat kompenzaci sami, po neúspěchu se obrátili na nás. Ve finále jsme pro ně získali 320 000 korun, což přesně pokrylo pojištění zřizovatelů,“ říká Tomáš Beck, expert na odškodnění ze společnosti Vindicia.

V daném případě poškození kompenzaci těsně pokrylo, ovšem zdaleka to nebývá pravidlem.

Pojištění bývá nízké, vážné následky nepokryje

„Jde vlastně o stejný problém, na který jsme už upozorňovaly u škol. Jak pořadatelé táborů, tak i školy pojištění mají, ale na částku, jež v žádném případě nepokryje opravdu zásadní problém,“ uvádí Beck. Školy mají běžně pojištění v řádech pouhých desítek tisíc, u táborů je situace velmi podobná.

„Jenže ať se jedná o zlomenou nohu při tělocviku, otřes mozku při noční táborové bojovce či následky topení a skoků do vody, mohou být nároky zraněného výrazně vyšší. Při vážných úrazech hlavy či páteře se hravě vyšplhají na vyšší stovky tisíc či dokonce miliony korun,“ varuje Beck. V takovém případě nemá pojištění šanci nároky zraněného člověka pokrýt.

Pokud pojištění nestačí, je kompenzace vymáhána po pořadateli

Nastává pak nepříjemná patová situace. „Pořádat a vést tábory je obrovská osobní zodpovědnost, často i oběť. Děti často organizují nadšenci a mladí dospělí, který jim pomáhají kvalitně trávit čas sportem, popřípadě v přírodě. To je jistě obdivuhodné a chvályhodné. Jenže pokud se táborník vážně zraní, je adekvátní, aby získal odškodnění,“ myslí si Beck. S vážnými následky úrazu dítěte, i když vznikl jen drobnou nepozorností, může celé roky bojovat celá rodina, pro kterou péče přestavuje často i velice vysokou finanční zátěž. V případě, že odškodění nepokryje pojištění, se poškození musí obrátit na organizátory, kteří ale požadovanou částkou vůbec nemusí disponovat, pořípadě jim vznikne celoživotní závazek.

Řešením je podle Becka počítat raději s nejhorším a pojistit se na vysokou částku – pořadatelé táborů mají následně krytá záda a případná zranění budou adekvátně odškodněna.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: