FB Střetů aut se zvířaty opět výrazně přibylo, s odškodněním jsou potíže | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

České noviny v novém článku informují o výrazně vyšším počtu srážek aut se zvířaty. Podle portálu se loni stalo 15 349 podobných incidentů, tedy o 800 více oproti předchozímu roku. Smutná čísla přinesl i letošní leden, který se nesl v podobném trendu.

Pro řidiče je podobná srážka opravdu špatná zpráva. Pokud odhlédneme od skutečnosti, že se zranil člověk a zahynulo zvíře, přináší velké problémy s odškodněním. Vina je totiž vždy připsána řidiči, který měl podle nastavených pravidel střet očekávat a jízdu přizpůsobit tak, aby k němu nedošlo. Lišky, jezevci ani divoká prasata navíc samozřejmě neplatí žádné pojištění. V podstatě jedinou možností, jak odškodnění získat, je prokázání skutečnosti, že v době srážky právě probíhal v okolí hon, který vyplašená zvířata zahnal pod kola aut.

I v případě, že je člověk speciálně pojištěn na srážku se zvířaty, je nutné bedlivě prostudovat podmínky a chovat se přesně podle nich - nezřídka je totiž například nutné bez prodlení volat policii, jinak není odškodnění uznáno.

Situace v zimě střetům se zvířaty nahrává. Dříve se totiž stmívá, takže se aktivita lidí a divokých tvorů, kteří vyráží za potravou, více překrývá. Pokud se navíc přidá i náledí, je pro řidiče těžší před střetem se zvířetem zabrzdit a srážce zabránit.

Podle expertů, které cituje odkazovaný článek, bude situace ještě horší na jaře, kdy se aktivita zvířat zvyšuje. Zatímco v zimě se především snaží najít potravu, v teplejších měsících hledají partnery či vodí mláďata.

"Panuje chybné přesvědčení, že střet se zvířaty lze očekávat hlavně mimo zastavěná území obce. Není to ale pravda, se řadou druhů, a to i těch větších, se můžeme setkat minimálně i v okrajových částech velkých měst, jako jsou Praha či Brno. Menší druhy, jako jsou lišky a zajíci, si pak v noci troufají i do centra," uvádí Tomáš Beck z Vindicia, podle kterého je třeba je nutné s touto hrozbou počítat i při večerní jízdě městem.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: