FB Pracovní úraz? Příběhy klientů, kteří se nevzdali | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Je to smutné, ale mnozí zaměstnavatelé hází zaměstnancům, kteří se zranili v práci, další klacky pod nohy. V extrémních případech se neštítí ani skutečných zákeřností. V tomto příběhu si ale ukážeme příběhy našich dvou klientů, kteří se nevzdali a i díky Vindicia získali adekvátní odškodnění za úraz v práci.

Zaměstnavatel pana Marka hrál neskutečně špinavou hru, nebylo mu to nic platné 

Pan Marek často pracoval ve výškách - jednou se však pod ním zřítil žebřík. Pracovník spadl z velké výšky a při  dopadu si velice vážně si poranil nohy. Pak se stala těžko uvěřitelná věc. V bezvědomí byl vynesen na vzduch - jakmile se probral, kolegové využili jeho šoku a donutili ho podepsat prázdný papír, kam následně doplnili jeho „přiznání“ že vědomě vylezl na nezajištěný žebřík. 

Co tím sledovali? Zaměstnavatel následně začal tvrdit, že se jednalo o stoprocentní zavinění ze strany zaměstnance a odmítl mu jakoukoliv pomoc či dorovnání mzdy! Dokonce se ho pokoušel vydírat a hrozil mu trestním oznámením v případě, kdy se bude zaměstnanec bránit. Vindicia byla přesvědčena, že je pan Marek v právu a odškodnění mu náleží.

“Po dlouhém právním boji jsme dokázali spoluúčast pana Marka srazit jen na 40 procent – získal tak odškodné přes 1,7 milionu korun. Navíc jsme mu pomohli zařídit doživotní rentu ve výši několika desítek tisíc, kterou bude pobírat až do důchodu, protože ho následky úrazu v životě bohužel nesmírně limitují,“ říká Tomáš Beck ze společnosti Vindicia. Díky tomu, že se nevzdal, dočkal se pan Marek zadostiučinění a je o něj postaráno. 

Pan Pavel získal odškodnění navzdory tvrzení zaměstnavatele

Ne tak do očí bijící je příběh pana Pavla, ačkoliv poukazuje na jiný nešvar. V práci v jeho blízkosti vybuchla kyslíková bomba - muže popálila už samotná exploze, navíc na něm začalo hořet oblečení. Zaměstnavatel úraz naštěstí uznal - záznam o úrazu poskytl, ale uvedl tam, že se pan Pavel pohyboval tam, kde neměl, a že je tedy úraz 100% jeho vina. Vindicia získala svědectví, že místem zaměstnanci chodili do skladu - pokud dodržovali pravidla a opravdu ho obcházeli, zaměstnavatel je obviňoval z poflakování. 

Směrnice o pohybu sice ve firmě existovala (pravděpodobně dodaná až po úrazu), ale nebyla podepsaná. Což je častý trik - aby se společnosti vyhnuly odpovědnosti, často až zpětně přijímají různá bezpečnostní pravidla. 

Po dlouhé právní bitvě se pan Pavel dočkal 100% plnění, odškodnění je tak v plné, maximální výši. Muž získal cca 4 miliony korun, což mu mělo  kompenzovat i velmi hlubokou psychickou újmu, kdy například vinou traumatu vůbec nemohl spát. I on se navíc díky službám Vindicia může spolehnout i na pravidelnou rentu.

Jakkoliv vám tedy někdo tvrdí, že u soudu nemáte šanci, jakkoliv se bojíte sporu s velkou a mocnou firmou, neváhejte a oslovte nás. Vindicia má v případech pracovních úrazů vysokou úspěšnost - odškodnění vymůže pro více než 90 % případů, často ani nemusí dojít k soudu. A co je hlavní? Pokud Vindicia a tým právníků neuspěje, klient nic neplatí! Riziko bere společnost na sebe.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: