FB Posudek hraje v odškodnění klíčovou roli | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Jak už z našich blogů víte, pokud se lidé pokouší získat odškodnění pracovního úrazu či odškodnění dopravní nehody po vlastní ose, přijdou si na výrazně nižší částku. Zpravidla dostanou jen třetinu kompenzace, na kterou mají nárok, a to ještě se štěstím. Vyplatí se proto kontaktovat experty a vše probrat s nimi.

Dnes si ale vysvětlíme, proč jsou experti tak důležití a proč je tak zásadní posudek. Aby to bylo jasnější, pro ilustraci použijeme fiktivní případy čtyř osob, které postupovaly odlišně a podle toho se lišilo jejich odškodnění.

Vezměme si dělníky Andreje, Viktora a operátorky výroby Marii a Tamaru. V našem modelu se všem stal stejný úraz - ve skladu jim spadl na záda špatně uložený těžký díl. Výsledkem byla zlomená klíční kost, poraněná ruka, bolest a omezená hybnost. Podotýkáme, že kompenzace se zpravidla skládá z více částí - kromě bolestného, komepnzace nákladů na rehabilitační pomůcky a bolestné se k částce přidává i kompenzace ztížení společenského uplatnění. Ta se vyplácí rok poté, co se stav poškozeného stabilizuje.

Jak se lišil postup čtyř zaměstnanců, tak získali i odlišné odškodnění.

Andrej postupoval tou nejjednodušší cestou. Zaměstnavatel jeho úraz uznal a svědomitě zapsal. Když se Andrej trošku vzpamatoval, předal zaměstnavateli své lékařké zprávy, ten je zase dodal pojišťovně. A ta následky zranění vyhodnotila a navrhla odškodnění - zahrnulo ušlou mzdu a bolestné. To bylo stanoveno na 30 tisíc korun. Jak asi byl k určení co nejvyššího odškodnění motivovaný expert pojišťovny, která částku vyplácela, není třeba vysvětlovat ;-) za ztížení společenského uplatnění pak rok od stabilizace stavu získal dalších 40 tisíc korun.


Marie slyšela o tom, že postup, který zvolil Andrej, není zrovna taktický. Proto kontaktovala lékaře a nechala si posudek vystavit od něj. Pojišťovna navrženou částku uznala a vyplatila požadovaných 95 tisíc korun za bolestné. Po stabilizaci stavu získala dalších 80 tisíc za ztížení společenského uplatnění.

Viktorovi přišlo, že ani 95 tisíc korun není za tak velký úraz adekvátní. Chtěl víc. Kontaktoval proto soudního experta, který při obodování zranění postupoval podle vyhlášky. To znamená, že zohlednil nejen bolestné, ale také to, že muži zůstaly na těle nehezké jizvy, ruka ho i rok od stabilizace stavu stále bolí a její hybnost byla asi o 20 % omezena. Odškodnění bylo stanoveno a vymoženo ve výši 120 tisíc korun, k tomu se přidalo 350 tisíc za ztížení společenského uplatnění.

Tamara si nebyla jista, na co má nárok, zároveň ale nedůvěřovala pojišťovně, že jí přizná spravedlivou částku. Kontaktovala proto experty na odškodnění, kteří měli v týmu soudního znalce, který postupoval ne podle vyhlášky, ale podle Metodiky Nejvyššího soudu. A ta zohledňuje nejen reálná zranění, ale i to, jak poškozený následky vnímá. Celková částka odrazila i cestovné, ošetřovné, náhradu za zničené věci a proplacené rehabilitační pomůcky - celkovem činila 150 tisíc korun. To ale nebyl konec. Ještě přišla kompenzace ztížení společenského uplatnění. A to právě podle Metodiky. U Tamary expert nechtěl jen vyčíslení jizev a omezené hybnosti. Jeho posudek zohlednil, že žena milovala squash, který musela výrazně omezit, protože ji ruka stále velmi bolí. A také se zaměřil na to, že se Tamaře zhoršil intimní život, protože se za jizvy na těle nesmírně stydí. Výsledná částka? 750 tisíc korun!

Jak tedy dopadlo srovnání?

Andrej postupoval cestou nejmenšího odporu, nechal to na pojišťovně a obdržel 70 tisíc korun.

Marie se pokusila řešit posudek s lékaři, získala 175 tisíc korun.

Viktor oslovil soudního znalce, který postupoval podle vyhlášky. Vymohl 470 tisíc korun.

Tamara spolupracovala s experty na odškodnění, jejichž soudní znalec použil Metodiku Nejvyššího soudu a vymohl pro ni 900 tisíc korun.


Další tipy pro odškodnění najdete na našem blogu :-)


Chcete bezplatnou radu? Kontaktujte nás!

Naši odborníci vám nezávazně poradí.

Vindicia

www.odskodnime.cz

Telefon: +420 605 921 823

Mail: info@odskodnime.cz


Sdílet článek s přáteli / kolegy: