FB Pět tipů, co udělat hned po nehodě, aby vám odškodnění neuniklo | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Zranění vzniklé při nezaviněné dopravní nehodě je typickou situací, kdy má poškozený nárok na odškodnění. K tomu, abyste získali vše, na co máte nárok, se ale hodí učinit některé kroky. V prvním díle našeho miniseriálu na téma dopravní nehody připravila Vindicia pět tipů na to, co udělat hned po nehodě.


1) Zajistěte si výpověď svědků

Rozumíme - nehoda, natož se zraněním, s sebou nese šok, strach a úplně jiné starosti, než je zpovídání lidí kolem. Pokud se na to cítíte, rozhodně to ale zkuste. Vindicia se často setkává s tím, že viníci nehody odmítají své zavinění - a výpověď očitých svědků by se tak poškozenému velmi hodila. Pokuste se tedy získat na svědky kontakt a poprosit je, aby pravdivě vypovídali o tom, jak se nehoda stala. Udělejte to i v případě, že se zranil někdo z vašich blízkých. Zatímco se o něj a jeho zdraví starají lékaři, vy mu díky výpovědi svědků můžete zajistit klíčový podklad pro spravedlivé odškodnění. 

 

2) Získejte potvrzení od policie

U vážnějších nehod asistuje policie. Nechte si od ní potvrdit, že jste byli účastníky nehody - a to i v případě, kdy aktuálně žádné zdravotní problémy necítíte. Některé problémy se mohou objevit později - typicky bolest páteře či fobie z cestování autem. Vy tím pádem budete mít zcela jasně a na papíře od policie dané, že jste se připletli k nehodě a váš úraz s ní pravděpodobně souvisí.

 

3) Vše si nafoťte

Velkým pomocníkem je váš vlastní mobilní telefon. Můžete rychle vyfotit scénu nehody, aby nevznikly pochyby o tom, kde které auto stálo, nebo jaké bylo ten den počasí. Můžete také natočit rychlé video s výpovědí svědků, kteří vám také mohou takto jednoduše poskytnout na sebe kontakt. Bude to lehčí, než když budete roztřesenými prsty zapisovat jejich číslo do telefonu.

 

4) Nepodceňte oděrky a modřiny

Dokumentujte všechna svá zranění, a to i včetně těch, která za pár týdnů zmizí. Nechte informace o podlitinách a podobných následcích zanést do lékařské zprávy, také je opět můžete vyfotit. I tyto drobnější dopady nehody na vaše zdraví hrají roli v celkové výši odškodnění.

 

5) Schovejte si veškerou dokumentaci

Buďte pečliví a veškeré lékařské zprávy a posudky, stejně tak všechny dokumenty od policie, si pečlivě schovejte. V případném sporu o odškodnění se vám mohou velice hodit.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: