FB Pády na namrzlých chodnících: poškozeným se vyplácí trpělivost | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Letošní zima je po delší pauze bohatá na sněhovou nadílku i na teploty pod nulou - mráz a sněhové vločky tentokrát potkaly i níže položené obce. Jenže s krásnou bílou atmosférou přichází ruku v ruce i pády na zledovatelých, špatně udržovaných chodnících. Výsledkem mohou být zlámané nohy i vážnější úrazy.Pokud se na chodníku zraníte, máte samozřejmě nárok na odškodnění. Jak to ale v takových případech chodí?

Podle zákona zodpovídá za stav chodníků město či obec. Praxe je ale často odlišná. “Nezřídka se setkáváme s tím, že obce odmítají převzít odpovědnost. Proto nakonec uplatňujeme odškodnění u dalších stran - zásadní je třeba zjistit, kdo je reálným vlastníkem pozemku a zda se o něj starají technické služby. Občas je to hotová detektivka,” říká Tomáš Beck, expert na odškodnění společnosti Vindicia.

I z tohoto důvodu se řešení odškodnění v případě úrazu na chodnících často velice vleče. “V průměru to u 60 % případů trvá přes rok,” uvádí Beck. Podle jeho slov se ale poškozeným vyplatí vytrvat, protože pokud je úraz vážný, bývá odškodnění velmi vysoké. “Vindicia už za zranění při pádu na neudržovaném chodníku vymohla i přes milion korun. V průměru jde asi o 300 tisíc,”upřesňuje Beck.

4 tipy, jak zvýšit šanci na odškodnění po pádu na chodníku

1) Vše si zdokumentujte**

Vlastník chodníku má povinnost o komunikaci řádně pečovat. Pokud jste spadli a zranili se na neuklizeném chodníku, určitě si jeho stav zdokumentujte. Svůj požadavek na odškodnění úrazu budete stavět právě na tom, že cesta nebyla dostatečně upravena. Velmi vám pomůže mobilní telefon, nafoťte jak náledí, tak i vrstvy sněhu. Vyhnete se tak situaci, kdy skončíte v nemocnici, ale v mezičase někdo chodník rychle uklidí či posype, takže vám bude chybět klíčový argument. Nezapomeňte také zdokumentovat následky, které se rychle hojí – například modřiny.

2) Zajistěte si svědky

Nebojte se požádat kolemjdoucí o kontakt a o to, aby vám případně poskytli své svědectví. Pomohou vám potvrdit jak to, že jste se skutečně zranili na chodníku, tak skutečnost, že jste spadli při běžné chůzi, nikoliv při nestandardním chování. Místní obyvatelé vám také mohou potvrdit, že místo nebylo posypané či jinak ošetřené.

3) Schovávejte si lékařské zprávy

Veškeré lékařské zprávy si pečlivě uschovejte, poslouží jako důležitý podklad pro stanovení důsledků zranění. Pokud se v následujících týdnech a měsících objeví jiné zdravotní potíže, vždy lékaře při vyšetření upozorněte na svůj pád. Pokud by doktor uvedl, že mezi vašimi problémy a úrazem na chodníku může být souvislost, chtějte, aby ji zaznamenal do zprávy.

4) Buďte trpěliví

Právě kvůli různým sporům ohledně vlastnictví pozemku můžete na výsledek čekat delší dobu. „Ve více než 60 % našich případů je to déle než rok,“ říká Beck z Vindicia. Protože však odškodnění dosahuje až stovek tisíc korun, trpělivost se vyplatí.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: