FB Od června se zvýší náhrady výdělku po pracovním úrazu a nemoci z povolání | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

České noviny informovaly o velmi důležité změně, která se týká lidí, kteří utrpěli pracovní úraz, či je potrápila nemoc z povolání. V čem tedy novinky spočívají?

V článku zpravodajský portál informuje, že "náhrady za ztrátu výdělku po pracovním úrazu či po nemoci z povolání, ale také pro pozůstalé po zemřelých pracovnících se od června zvýší. Zvedne se průměrný příjem, ze kterého se počítají. Stejně jako u zaměstnanců se upraví i náhrady po služebním úrazu či nemoci z povolání vojákům či policistům."

Jak médium správně uvádí, tyto náhrady jsou valorizovány pravidelně. Dává to logiku, je totiž třeba dorovnat příjmy před zraněním a po něm rozdíl v příjmech se dorovnává a samozřjmě je třeba rozhlednit, že rostou jak náklady na život, tak i průměrná mzdy či plat. "Pro pozůstalé po člověku, který zemřel v práci či po nemoci z povolání, odpovídá náhrada části jeho průměrného výdělku před úmrtím. Pokud zemřelý pracovník živil jednu osobu, rovná se částka polovině příjmu. U víc vyživovaných je to 80 procent," dodávají České noviny.

"Je to jeden z příkladů, jak se systém o zraněné při výkonu zaměstnání stará," uvádí Tomáš Beck, expert na odškodnění ze společnosti Vindicia. Podle jeho slov spousta lidí vůbec netuší, že mají na něco takového právo. Často se velmi obávají, že nahlášení pracovního úrazu je automaticky připraví o práci, což samozřejmě není pravda. Navíc jim i v případě, že po uzdravení nezvládají vykonávat původní funkci, náleží stejný plat, a to i když pracují na výrazně méně náročné pozici. "Hlavně nikdy nepodepisujte odchod na dohodu," varuje Beck. Tím se totiž lidé mohou připravit o dorovnání platu a jejich vyjednávací pozice zeslábne. Bohužel jde o krok, který je často zneužívaný.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: