FB O nápravu jaké křivdy Češi bojují nejvíc? Jde samozřejmě o peníze | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Pocit nespravedlnosti patří mezi ty nejsilnější emoce. Ať jde o dojem, že vás někdo ošidil, lže vám, nebo se vám či blízkému člověku děje bezpráví. Ale dokážou se Češi v takových okamžicích bránit?

 

Vindicia si nechala vypracovat průzkum, kde se na tyto otázky zaměřila. Zdá se, že si Češi věří. Proti křivdě se jich údajně ozve hned 75 %. Pokud jde o ochotu zastat se bližního, kterému se děje nespravedlnost, jsme dokonce ještě aktivnější.

 

Kdy o svá práva bojujeme nejvíce? Ve chvíli, kdy jde o peníze. Nejlépe se bráníme proti křivdě, pokud svůj nárok můžeme snadno dokázat - například pokud nám v obchodě pokladní špatně vrátí mince, popřípadě když si zakoupíme spotřebič, který se následně okamžitě rozbije. V takové situaci se Češi cítí komfortněji a dvě třetiny respondentů tvrdí, že se pustí do boje za nápravu.

 

Horší už je to s prací a s úřady. Třetina respondentů se ozvala, když jejich zaměstnavatel porušil závazná pravidla, pětina má zkušenost s řešením zanedbané lékařské péče. Každý sedmý respondent pak vymáhal odškodnění za úraz.

 

Průzkum ukázal, že Češi preferují situace, které jde snadno a rychle vyřešit. Pak mají odvahu se bránit. Daleko hůř se jim pouští do boje, pokud je náprava složitá, situace méně jasné. Obávají se let soudních sporů s nejistým výsledkem a obecně se neradi pouští do boje s institucemi.

 

Od toho, aby pro poškozené zajistila spravedlnost v podobě adekvátního odškodnění, je tu ale právě Vindicia.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: