FB Nový rok přinesl navýšení renty i bodu za nehody | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Se začátkem roku se objevily i dvě novinky, které se týkají odškodnění. Jaké a jak se dotknou poškozených? Vindicia zdůrazňuje, že mnoha lidí se dotkne především navýšení hodnoty jednoho bodu. Pro poškozené a zraněné po dopravní nehodě to znamená alespoň trochu dobrou zprávu.

Jaká je hodnota jednoho bodu?

Tomu jsme věnovali vícekrát, takže jistě víte, že zatímco u pracovních úrazů to do přelomového judikátu bylo pevně fixovaných 250 korun, u dopravních nehod se jeho hodnota zvyšuje. A čím přesně se řídí? Výší průměrné mzdy. Mzdy stále rostou, logicky se tam mění i hodnota jednoho bodu. Zásadní je výše mzdy v posledním čtvrtletí roku. Ve 3. čtvrtletí 2021 činila průměrná mzda 37 499 korun, hodnota jednoho bodu pro rok 2022 je tak 374,99 korun.

Oproti předchozímu roku, kdy byla mzda v příslušném čtvrtletí 35 402 Kč, se tak hodnota jednoho bodu zvýšila o 21 korun.

Nárůstu se dočkala i renta

Navýšení se od nového roku dočkala i renta. Kdo má na rentu nárok? Typicky člověk, který se zranil v práci a po uzdravení z následků už nemůže vykonávat tu samou profesi. Musí se často spokojit s hůře placeným zaměstnáním. Český systém na to však myslí a rozdíl v platech dorovnává právě tzv. renta. Ta podléhá valorizaci, aktuálně letos na začátku roku. Jak vysvětluje Měšec.cz, průměrný výdělek rozhodný pro výpočet náhrady (již případně v minulosti valorizovaný, i vícekrát, mnohokrát valorizovaný) se nově při aktuální valorizaci od 1. ledna 2022 upravuje tak, že průměrný výdělek rozhodný pro výpočet náhrady, popřípadě již dříve zvýšený podle pracovněprávních předpisů, se zvyšuje o 1,3 % a 300 Kč.

Valorizace je navíc automatická, poškození tak nemusí nic zařizovat.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: