FB Nevědomost připravuje o peníze na odškodnění po nehodě i úrazu v práci... | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

V oblasti odškodnění je velmi důležitých hned několik faktorů. Ale jeden je zcela zásadní - aby lidé o kompenzaci vůbec začali usilovat, musí si být vědomi, na co mají nárok. Ať už jde o spravedlivé odškodnění po dopravní nehodě, odškodnění za pracovní úraz či odškodnění za úraz ve škole, všude panuje celá řada omylů a mýtů, které cestu za adekvátní částkou komplikují. Vindicia, která spravedlivé odškodnění zajišťuje, si nechala vypracovat průzkum, aby zjistila, jak moc jsou odhady Čechů mimo realitu.

“V prvé řadě se velice často setkáváme s tím, že lidé absolutně netuší, na co mají nárok. Děje se tak přibližně ve dvou třetinách případů. V takové situaci ale lidé dostanou jen zlomek z částky, kterou by měli získat,” upozorňuje Tomáš Beck, expert na odškodnění z Vindicia.

V čem tedy Češi chybují? 40 % z nich sice tuší, že se odškodnění skládá z více položek, nicméně zcela špatně tipují, že nejvyšší z nich je bolestné. To pokrývá bezprostřední následky zranění a jeho léčbu. Nejvyšší položkou bývá zpravidla kompenzace trvalých následků, tedy ztížení společenského uplatnění.

Lidé také neví, jaké povinnosti mají instituce - domnívají se například, že pro případ zranění žáka musí být školy pojištěné až do výše 150 tisíc korun. Realita je alarmující - mnoho škol a školek má pojistku sotva na nižší desítky tisíc. Pokud se tedy žákovi či studentovi stane skutečně vážný úraz, který zaslouží vysoké odškodnění, vše se komplikuje a do hry vstupuje zřizovatel.

Jen PATNÁCT procent respondentů správně vědělo, že pokud zraněného po úrazu v práci či autonehodě navštěvují blízcí, kompenzovány jsou i náklady na cesty rodiny do nemocnice.

Češi svou nevědomost vlastně přiznávají. “80 % se v průzkumu shodlo na tom, že kdyby se zítra vážně zranili při nezaviněné autonehodě, netušili by, na co mají nárok. Pak ale zbytečně přichází o vysoké částky. Daleko lepší je zjistit si předem, jaké kompenzace mohu v podobných problémech očekávat. Po zranění nastoupí ohromný stres, myšlenky se budou upínat na zdraví a dopady vlastního úrazu na rodinu. Lidé často až s velkým odstupem začínají zjišťovat, co vše mohli požadovat v rámci odškodnění po nehodě či pracovním úrazu. Naštěstí i v takové situaci dokážeme často pomoci,” říká Tomáš Beck.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: