FB Nejrizikovější obor z hlediska pracovních úrazů? | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Český statistický úřad zveřejnil data k pracovním úrazům za první polovinu roku 2021. Čísla jsme okomentovali v jednom z našich listopadových blogů. Dnes se zaměříme na to, ve kterých profesích se úrazů stalo nejvíce.

Nejrizikovější povolání V Česku se za první pololetí letošního roku stalo 22 469 pracovních úrazů, které si vyžádaly pracovní neschopnost delší než tři dny. Jaký obor byl z tohoto hlediska nejproblematičtější? O parník v této nelichotivé disciplíně vede zpracovatelský průmysl s více než 9 000 zaznamenanými událostmi. Pro lepší představu, jak moc právě tento obor vyniká, dodáváme i čísla pro stříbrnou a bronzovou příčku, které obsadily velkoobchod, maloobchod a údržba motorových vozidel, respektive doprava a skladování. "Lidé se samozřejmě zranili i při kancelářské práci, jenže tam zpravidla nejsou následky tak drtivé. Zaměstnanci v průmyslu čelí více nebezpečným situacím, často musí nosit bezpečnostní pomůcky a zranění zde jsou častěji vážná. To také většinou znamená, že jsou tyto pracovní úrazy hodnoceny více body a zranění získají vyšší odškodnění," shrnuje Tomáš Beck, expert Vindicia na odškodnění.

Žádný jiný obor se již přes 2 000 úrazů nedostal. Poměrně dost událostí však zaznamenalo stavebnictví, lidé hlásili potíže i v zemědělství, lesnictví a rybářství či ve zdravotní a sociální péči. Vždy se jednalo asi o 1 500 úrazů.

Zajímavý je pohled na velikost firem. Zdaleka nejvíce případů pracovních úrazů (nad 7 000) sice zaznamenaly největší společnosti nad 500 zaměstnanců, ovšem hned na druhém místě (5 500) jsou naopak nejmenší firmy do 49 zaměstnanců.

Jaká je hodnota jednoho bodu za pracovní úraz? To si přečtete ZDE. Pro pracovní úrazy máme celou kategorii blogů.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: