FB Nejnebezpečnější práce v Česku? | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

V Česku bylo za loňský rok zaznamenáno 40 569 pracovních úrazů s alespoň třídenní následnou pracovní neschopností. Data přinesl Český statistický úřad, který oblast každoročně sleduje. Vede také statistiky o tom, v jakých oborech je úrazů nejvíce. Jak na tom tedy Česko v oblasti pracovních úrazů bylo minulý rok?

Nejlépe si v absolutních číslech vedly finanční instituce, došlo zde jen k 61 úrazům.

Na pomyslném druhém místě skončily Neziskové instituce sloužící domácnostem, zde se počet pracovních úrazů vyšplhal na 392.

Výrazně hůře si vedla skupina, kterou ČSÚ označuje jako Zaměstnavatelé, OSVČ, nerezidenti a jinde neuvedené. V tomto případě už se jednalo o 1 730 nehod, které si vyžádaly alespoň třídenní pracovní neschopnost.

Vládní instituce zaznamenaly 4 319 úrazů.

A zdaleka největší podíl na celkovém množství událostí mají nefinanční sektory – celkem 34 067!

I zde se ovšem dají najít různé rozdíly. V absolutních číslech má nejhorší statistiky zpracovatelský průzkum. V tomto oboru došlo k 16 409 pracovním úrazům, tedy téměř polovině všech nehod! Počet úrazů lze do značné míry snížit bezpodmínečným dodržováním pravidel a nošením doporučených bezpečnostních pomůcek. Lidé, kteří se zranili a vše přitom dodržovali, mají nárok na odškodnění.

Téměř 5 000 úrazů se stalo v oboru Velkoobchod a maloobchod; opravy a údržba motorových vozidel, dobře si nevedly ani doprava a skladování či stavebnictví.

„Loni bylo úrazů výrazně méně, lepší statistiky zaznamenaly kancelářské profese. Důvod je jasný – lidé pracovali na home office, takže se nemohli zranit v kanceláři. Nicméně pokud by se poranili při práci z domova, odškodnění za pracovní úraz jim samozřejmě náleží,“ říká Tomáš Beck, odborník na odškodnění pracovních úrazů z Vindicia.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: