FB Nejčastější psychické problémy spojené s dopravními nehodami či úrazy v práci | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Pracovní úrazy, neštěstí na železnici či v letecké dopravě neznamenají jen fyzické obtíže. Raněna bývá i psychika a následky jsou mnohdy tak vážné, že výrazně ovlivňují kvalitu života.

Vindicia upozorňuje, že i zde máte nárok na odškodnění. Mít po úrazech horší psychický stav je velice běžné, není to nic, za co by se poškození měli jakkoliv stydět. Objevují se pocity viny z přežití, deprese, halucinace, ale i hluboká traumata způsobená z utrpení našich blízkých, kteří neštěstí buď nepřežili, nebo se nachází v kómatu.

S jakými následky se Vindicia u svých klientů setkává nejčastěji?

1) Deprese

Velkým strašákem jsou deprese, které mají zásadní negativní dopad na život poškozeného, k jejich řešení je třeba terapie či medikace. Mezi potíže se počítá například i vina z přežití v případech, kdy si neštěstí vyžádalo oběti na životech.

2) Strach z činnosti

Často se objevuje u dopravních nehod – lidé, kteří byli účastníky vlakového neštěstí, se v těchto případech bojí cestovat tramvají, oběti mají hrůzu z barvy, kterou mělo bourající auto.

3) Noční můry a projevy strachu

Poškození mají problémy se spánkem, trápí je insomnie, noční můry, panické ataky. S nejhoršími následky se Vindicia setkává u obětí výbuchů a popálenin: lidé ze sebe v záchvatech děsu strhávají oblečení, v noci pyžama. Jedná se o značné snížení kvality života.

4) Psychická onemocnění

Trauma se přetaví i do velmi vážných psychických poruch, objevuje se schizofrenie, bipolární porucha, maniodeprese. Výjimkou nejsou halucinace, iluze zvuků, pocitů, že na poškozeného padá velké břemeno.

5) Duševní útrapy

Zatímco dříve jsme hovořili o dopadech na oběť, pojem „duševní úpravy“ je používán ve vztahu k příbuzným a blízkým, jejichž milovaný je po úraze v ohrožení života či v kómatu. I v tomto případě se vyplácí odškodnění. Duševní útrapy jsou kompenzovány i pozůstalým po obětech dopravních nehod či pracovních úrazů.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: