FB Nehody v roce 2021 - bouraček meziročně přibylo | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

S prvními dny nového roku vydává Policie statistiky nehodovosti pro uplynulý rok. Jaký tedy byl 2021 na českých silnicích? Abychom ho zhodnotili, je třeba připomenout kontext a paradoxně se tak vrátit ještě hlouběji do minulosti. Srovnávat nehody a jejich následky totiž budeme s rokem 2020, který významně ovlivnila opatření přijatá v souvislosti s nemocí covid 19. Právě tehdy totiž panovaly největší obavy i panika, které se promítly do striktních pravidel. Lockdown, omezení práce i snaha lidí zůstat raději doma, přispěly v roce 2020 k silnému omezení provozu na silnicích, a tím pádem také k nižšímu počtu nehod i obětí. Rok později se výrazně více podobal normálnímu stavu a obvyklým číslům.

A nyní už ke statistikám:

V roce 2021 vyšetřovala Policie 99 332 dopravních nehod, což je téměř o 5 % více než v předchozím roce. Bohužel si vyžádaly větší množství obětí, o 10 zmařených životů více. Smutný účet se tak vyšplhal až na 470. Přestože byl počet obětí o něco vyšší než předloni, stále se v tomto ohledu jednalo o druhý nejpozitivnější rok od 2012. Při nehodách zemřelo 161 řidičů osobních aut, 90 chodců, 78 motorkářů, 62 spolujezdců v osobáku a 43 cyklistů.

Ale objevily se i dobré zprávy. Výrazně, o celých 10 %, klesl počet vážně zraněných. I v kategorii lehce zraněných to bylo veselejší čtení, počet zraněných klesl asi o 300 případů.

Ve kterém měsící se bouralo nejvíce? Hned dva měsíce, červen a říjen, zaznamenaly přes 9 000 nehod, horší byl nakonec (s 9 693 případy) desátý měsíc. Nejtragičtější měsíc byl s 55 mrtvými srpen.

Důležité je vědět, že lidé, kteří se zraní při dopravní nehodě, mají právo na odškodnění. A nejde jen cestující v nabouraném autě, nárok na kompenzaci mají i spolucestující viníka, popřípadě chodci a cyklisté, kteří se zranili. Bližší informace pro mnoho podobných případů naleznete ZDE.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: