FB Jak řešit dopravní nehodu v zahraničí, poradí Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Ke konci se už chýlí i druhý prázdninový měsíc. Řada Čechů má ale dovolenou stále před sebou. Lákavé jsou hlavně jižní země, kde je po konci hlavní sezóny méně lidí, snižují se ceny a především zde panují výrazně příjemnější teploty. Lidé se vrátí i k běžné práci, která v příhraničních regionech zahrnuje neustálé cesty do ciziny. Společnost Vindicia shrnuje, jaká jsou rizika spojená s používáním auta v zahraničí a jak řešit případnou nehodu.

Pokud dojde v zahraničí k nehodě, řešení se výrazně liší podle toho, za jakých podmínek k nehodě došlo. Roli hraje samozřejmě i místní legislativa. Zatímco situace v zemích Evropské unie je poměrně přehledná, jinde panuje větší džungle, což komplikuje zisk kompenzace. Podle společnosti Vindicia, která se na odškodnění specializuje, je proto vhodné doplnit povinné ručení i soukromými pojistkami. Neprůstřelné úrazové pojištění či cestovní s vysokým limitem pro odpovědnost dokážou zachránit finance.

banner 5 kopie.png

Zahraniční nehoda se řeší i podle toho, kdo je viník

Pokud se stane nehoda v zahraničí, další kroky se řídí místní legislativou, ta česká se na případ nevztahuje. Jak se tedy odškodňuje? „Jestliže bouračku zaviníte vy, jde částka pro poškozené z vašeho povinného ručení a případné pojistky odpovědnosti. Vaši vlastní hospitalizaci a ošetření pokryje cestovní a úrazové pojištění a případ se řeší přímo v dané zemi. Jestliže nehodu zaviní zahraniční řidič, kompenzace je vyplacena z jeho povinného ručení, ovšem vše se řeší v Česku,“ říká Tomáš Beck, expert na odškodnění z Vindicia.

Modelová situace: jedete do Berlína za kamarády a nabourá vás německý řidič. V takovém případě se bouračka řeší z Česka a odškodnění je vypláceno z povinného ručení viníka i soukromých pojistek poškozeného. Každá zahraniční pojišťovna v EU má povinně svou partnerskou pojišťovnu v České republice. Právě s ní se pak nehoda řeší, díky čemuž odpadá starost s jazykovou bariérou.


Mimo EU je situace výrazně složitější a domoci se práv je nesnadný úkol. Vindicia aktuálně řeší dopravní nehodu v Turecku. Kompenzace za hospitalizaci i ošetření šly jen a pouze z cestovního a životního pojištění, stejně jako trvalé následky a invalidita. Od viníka nešlo žádné odškodnění a nemělo cenu se zabývat soudy, protože by to situaci jen komplikovalo. Bylo by třeba najít a najmou spolehlivého místního právníka a pravděpodobně by ani tak situace nebyla vyřízena ke spokojenosti.

Řada Čechů, kteří bydlí v příhraničních regionech, jezdí do ciziny do práce nebo na nákupy. „V takovém případě doporučujeme zřídit celoroční cestovní pojištění, kdy budete myslet i na odpovědnost. Za pár stovek korun jste kryti po celý rok,“ uvádí Beck.


Další tipy pro odškodnění najdete na našem blogu :-)


Chcete bezplatnou radu? Kontaktujte nás!

Naši odborníci vám nezávazně poradí.

Vindicia

www.odskodnime.cz

Telefon: +420 605 921 823

Mail: [email protected]


Sdílet článek s přáteli / kolegy: