FB Dopravních nehod bylo v létě méně
Vypnout Preloader

Prádzniny jsou pro provoz poměrně složité období. Vzniká totiž nebezpečný mix: na jedné straně se na silnice vrhnou tisíce výletníků, kteří vytáhli kola, kolobežky či brusle. Nezřídka s sebou mají malé a nezkušené děti, které vyžadují pozornost. Léto je ráj i pro motorkáře, kteří si užívají vrchol sezóny. Do toho musí fungovat klasická doprava, hromadná doprava, kamiony. Celá řada měst využívá prázdniny, kdy je v centrech přece jen prázdněji kvůli odjezdu lidí na dovolenou a návratu studentů domů, k masivním rekonstrukcím, což komplikuje dopravní situaci. Vznikají objížďky, zmatky, pracují nervy, bourá se. A celé to završují dovolenkáři, kteří na cestu teprve vyráží, nebo se z ní celí unavení po dlouhém řízení vrací.

banner 5 kopie.png

Podle Policie však počet nehod během prázdnin klesl, což je skvělá zpráva. "Svědčí to o zvýšené opatrnosti a zodpovědnějším přístupu řidičů. Dopravní policisté vynaložili značné úsilí, aby v průběhu letošních letních prázdnin zajistili bezpečnost a plynulost silničního provozu. V období letních prázdnin šetřila Policie ČR 16 277 dopravních nehod na pozemních komunikacích, při kterých bylo usmrceno 90 osob, 320 osob bylo zraněno těžce a 5 236 osob utrpělo lehká zranění. Hmotná škoda způsobená při těchto nehodách dosáhla 1 320,2 milionů korun," uvedla v tiskové zprávě mluvčí Violeta Siřišťová.

Jak jsme si o prázdninách vedli v meziročním srovnání?

Jestliže vedle sebe postavíme roky 2024 a 2023 a pokusíme se je z hlediska nehodovosti porovnat, výjde nám složitější obrázek. Počet nehod se nepatrně, jen asi o 1 %, snížil. O příjemných 15 % kleslo i množství těžce zraněných. Naopak mrtvých bylo podle statistik policie bohužel více, o život přišlo o 5 % více osob než během loňských prázdnin. Nejvíce tragické datum zaznamenali policisté 22. srpna, kdy v jediný den zemřelo 6 lidí.


Příčina klasická: alkohol a nevěnování se řízení

V pasáži určené příčinám vedou klasické kategorie: nevěnování se řízení, nesprávné otáčení/couvání a obecné nezvládnutí řízení.

Řidiči se moc nevyznamenali ani co se řízení s alkoholem v krvi týče. "Celkově bylo pod vlivem alkoholu způsobeno 1 017 nehod, což je jen o 2 nehody více než v roce 2023. Při těchto nehodách bylo usmrceno 4 osoby, což je o 1 osobu méně než v loňském roce. Těžce zraněno bylo 31 osob, což představuje nárůst o 34,8 %," řekla Siřišťová.

Nezapomínejte, že lidé zranění při nehodě mají nárok na odškodnění. Vindicia vám poradí, o jaká práva se máte hlásit a co přesně udělat, aby bylo odškodnění spravedlivé. Kompenzaci vám pomůže získat, naše úspěšnost je více než 90procentní.


Další tipy pro odškodnění najdete na našem blogu :-)


Chcete bezplatnou radu? Kontaktujte nás!

Naši odborníci vám nezávazně poradí.

Vindicia

www.odskodnime.cz

Telefon: +420 605 921 823

Mail: [email protected]


Sdílet článek s přáteli / kolegy: