FB Na silnicích to zase nebylo dobré... | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Čísla ze Statistik nehodovosti České policie hovoří jasně - a nejsou to bohužel pozitivní zprávy. Vždyť jen počet nehod byl oproti stejnému období o téměř 10 procent vyšší. Pojďme se zaměřit na další nejdůležitější faktory.

Začneme číslem, které vyvolává největší smutek. Za první čtyři měsíce zemřelo na silnicích 139 osob. Což znamená meziroční navýšení o třicet zemřelých! Zatímco poslední roky se řadí mezi ty, kdy je obětí nejméně, letošní rok je v tomto ohledu až šestý. A to navzdory tomu, že se samozřejmě zvyšuje bezpečnost a zlepšuje vybavení aut, které posádku chrání.

Zemřeli především řidiči osobních aut, hned na druhém místě však byly oběti z řad chodců. Další významnou skupinu zemřelých představují spolujezdci v osobních autech. Už jen jednociferná jsou čísla, která udávají smrtelné případy u motorkářů a dalších účastníků provozu. Lze ale očekávat, že s lepším počasím, které typicky láká na projíždky s motorkou, zraněných i zemřelých z řad milovníků jedné stopy přibude. Jezdětete proto velmi opatrně, řidiči motorky představují poměrně křehké účastníky provozu.

Neveselé jsou i počty zraněných. Lehce zraněných účastníků nehod přibylo o 25 %, těžkých případů úrazů bylo dokonce o 27 % více. To znamená desítky nešťastníků, jejichž život a existence jejich blízkých se obrátily vzhůru nohama. Každá dopravní nehoda představuje obrovský šok a vyplatí se předem vědět, co a jak udělat, aby poškozený o odškodnění za bouračku nepřišel.

Podívejte se na naše doporučení - co dělat v prvních krocích hned po nehodě.

Vindicia připomíná, že obětem dopravních nehod náleží odškodnění. Jeho výše je dána tím, jak moc bylo zranění vážné a určují ho body. Čím více bodů, tím více peněz - hodnota jednoho bodu za odškodnění za dopravní nehodu přitom neustále stoupá, protože odráží vývoj průměrné mzdy. A systém nezapomíná ani na případné pozůstalé. I jim náleží kompenzaci, která nenáleží jen nejbližším příbuzným, ale například i dobrým kamarádům. Zohledňuje rovněž situaci případných sirotků či polosirotků.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: