FB Na co máte nárok, když se zraníte na teambuildingu? | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Krásné letní počasí zve k tomu, aby firmy trochu povolily pravidla a vyjely utužovat zaměstnanecké vztahy na vodu, do moravského sklípku, v zimě pak na poctivou lyžovačku. Takzvaný teambuilding je v Česku velmi populární - kolegové i vedení se poznají i mimo pracovní prostředí, což v drtivé většině vylepšuje vztahy a prospívá firemní atmosféře. Jenže neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Jak je to tedy v případě, že se na podobné neformální akci někdo zraní?

Cyklistika, lanová centra i vodáctví

Firmy pro své zaměstnance vymýšlí různé formy zábavy - na teambuilding se dokonce specializují i některé profesionální společnosti. Kolegové tak vyráží lyžovat, na víkendy na kole, ale i na jednodenní akce, jako jsou lanová centra, lezecké stěny či trampolíny. Čím je ale zábava divočejší, tím víc hrozí zranění

“Pokud je pracovník střízlivý a na akci se zraní, pak mu samozřejmě náleží odškodnění za pracovní úraz. Účastní se totiž firemní akce,” říká Tomáš Beck ze společnosti Vindicia. Zdůrazňuje, že pokud se jedná o oficiální událost, kterou pořádá zaměstnavatel, nehraje roli ani to, že se koná o víkendu. 

Žádné odškodnění však zaměstnanec nedostane v případě, že se zraní na soukromé akci s kolegy - tedy pokud se s kamarády z práce domluví na společně tráveném čase.

S moravským sklípkem je to horší 

Když vás firma nažene na adrenalinové akce, musí s vymknutým kotníkem zaměstnance a následným adekvátním odškodněním počítat. Jak je to ale s akcemi, které se paradoxně jeví jako klidnější, tedy například s degustací vín? “Pro odškodnění je naprosto klíčové, aby v nehodě nefiguroval alkohol. Pokud se tedy zaměstnance příliš rozjaří a následně upadne tak nešťastně, že si například zlomí nos, pak to bude mít s kompenzací velmi těžké. V takovém případě totiž dostává přednost osobní zodpovědnost jednotlivce - nikdo ho přece nenutil pít,” vysvětluje Beck z Vindicia.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: