FB Koronavirus a vaše nároky - odpovědi na časté dotazy | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Mám nárok na odškodnění, když kvůli nařízením proti boji s koronavirem nemohu provozovat podnikání? Mám právo na odškodnění, pokud mám životní pojištění a dostanu koronavirus? A jak je to s odškodněním, pokud jsem v karanténě a přicházím o plat?

V těchto dnech se nás často ptáte, jaký máte nárok na odškodnění či různé náhrady v souvislosti s epidemií koronaviru. Panují zde totiž velké nejasnosti. Rozhodli jsme zveřejnit odpovědi na vaše nejčastější dotazy.

Mám pojištěné podnikání, kvůli nařízení vlády ho nemohu provozovat. Mám právo na odškodnění?

Tento případ bývá často komplikovanější - je třeba znát podmínky konkrétní smlouvy a výluky z pojištění. Proto je nejlepší kontaktovat vašeho finančního poradce, zprostředkovatele pojištění či samotnou pojišťovnu. Zeptejte se, na co máte nárok a zda pojištění vaše problémy kryje.

Pokud mám životní pojištění a dostanu koronavirus, mám právo na odškodnění?

Pojišťovny v rámci životního pojištění musí hradit základní věci, jako je úmrtí, invalidita, pracovní neschopnost či hospitalizace. U konkrétního problému, jako je například onemocnění Covid-19, znovu záleží na tom, co přesně je psáno v pojistných podmínkách a jaké jsou výluky pojištění. Opět se obraťte na odborníky, kteří pomohou zjistit, na co máte právo právě vy. S největší pravděpodobností ale máte právo na kompenzaci pracovní neschopnosti či hospitalizace. 

Jsem v karanténě a přicházím o plat. Mám právo na nějakou kompenzaci?

V tomto případě bohužel spíše ne. Pokud nejste nemocní, ale pouze v karanténě, většina pojišťoven v takové situaci nic nehradí. Jsou však i výjimky, ty ale mívají různá omezení, například vyplácení až po 15. dni. Více najdete v konkrétních pojistných podmínkách. 

Odpovědi na vaše otázky si můžete poslechnout i na našem videu.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: