FB Kdy odškodňování připomíná detektivku? | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Vaše ráno v bytě či domku končí, berete na sebe teplý kabát, zimní boty a vyrážíte do práce. Jenže ouha, po cestě upadnete a hned dvakrát si zlomíte lýtkovou kost, protože vám podjela noha na neupraveném chodníku, který je pokrytý ledem. Pokud máte sílu, zvládnete poprosit nejbližší lidi o svědectví, vezmete si na ně kontakt a ještě zvládnete mobilem celé místo nafotit, takže máte o neutěšeném stavu komunikace jasný doklad. V nemocnici vás vyšetří a vy dohlédnete na to, aby lékaři napsali do zprávy, že váš úraz vznikl právě následkem pádu na neudržovaném chodníku. Vy jste tedy svou část, která by měla v odškodnění pomoci, zvládli na jedničku.

A v tu chvíli často přichází překvapující háček.

Proč nečekaný?

Protože zákon zdánlivě hovoří jasně - za stav chodníků je zodpovědná obec.

Realita je ovšem úplně jiná! Poškozený se často noří do složité sítě různých odpovědností, smluv a vztahů mezi jednotlivými institucemi, vinu a zodpovědnost na sebe přehazují tu domov seniorů, před kterým jste spadli, tu sama obec, tu technické služby, které se měly o chodník starat. A výsledek? Zraněný člověk, kterému náleží kompenzace, šokovaně hledí na to, co se kolem děje a vlastně často ani nemá trpělivost čekat, jak se spor vyvine. Raději vše vzdá.

To je ale chyba, která ho připraví až o statisícové odškodnění. Podle Tomáše Becka z Vindicia patří odškodnění po pádu na chodníku mezi komplikované případy, které se velmi vlečou, nezřídka i přes rok. Odborníci ale dokážou rozklíčovat složité vztahy a zjistit, kdo za stav chodníku reálně zodpovídá a z jehož pojistky se má odškodnění zaplatit.

Zkušenosti Vindicia občas připomínají detaktivku. Tak tomu bylo i v následujícím případu, který Vindicia řešila:

Pan učitel šel do práce, ovšem upadl a vážně se zranil v prostranství před školou. Nastal ohromný zmatek v tom, kdo má vlastně odškodnění platit. Obec tvrdila, že jde o pozemek školy a chodník měl posypat školník. Vzdělávací instituce zodpovědnost odmítala s tím, že místo patří obci, popřípadě měly vše uklidnit technické služby. Ty se bránily, že byla toho dne ohromná sněhová kalamita, takže musely vyrazit do hor a uklidit hlavní tahy. Nakonec musela Vindciia pátrat ještě jinde – zajistila záznam z meteorologického ústavu, podle kterého velké sněžení přišlo až v deset hodin dopoledne. Pan učitel se ale zranil už v sedm ráno, takže měly služby dostatek času zmrazky a ledovku odstranit. Vindicia tak pro svého klienta úspěšně vymohla čtvrt milionu korun!

Pokud upadnete na chodníku, nebojte se kontaktovat odborníky, kteří vám poradí. A nemusíte se bát. U Vindicia se spolehněte na jednoduché pravidlo: nic pro vás nevymůže? Nic neplatíte.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: