FB Jak je to vlastně s body? | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Lidé stále tápou ohledně toho, jak se odškodnění po dopravní nehodě či kompenzace po pracovním úraze počítají. Proč jednomu účastníkovi havárie přistane na účtu 200 tisíc korun, zatímco druhý získá 2 miliony, ačkoliv seděli v jednom autě? Zásadní je závažnost úrazu. Následky jsou vyjádřeny pomocí bodů – čím horší zranění a větší důsledky, tím více bodů.

I body pro pracovní úraz a pro dopravní nehodu se ovšem liší.

U dopravních nehod je hodnota bodu navázána na průměrnou mzdu. Určuje se jako procento z průměrné hrubé mzdy, jaká byla v roce, který předcházel tomu, kdy se nehoda stala. Pokud k úrazu za volantem došlo v roce 2020, hodnota bodu odráží mzdu v roce 2019. To znamená, že stejně jako každým rokem roste průměrné finanční ohodnocení, zvedá se i hodnota bodu. V roce 2021 tak činí 356,11 korun.

U pracovních úrazů je hodnota bodu pevně stanovena, a to na 250 korunách. K tomu, aby se hodnota zvýšila, by byla třeba politická vůle.

I z tohoto důvodu se hodí znát jeden postup – pokud je účastníkem nehody řidič z povolání, může se mu vyplatit řešit celou situaci právě jako dopravní nehodu, nikoliv jako pracovní úraz. Přijde si tak na lepší peníze. Buďte si této situace vědomi a zjistěte si, co je pro vás v dané situaci výhodnější.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: