FB Jak je to tedy s tím alkoholem v zahraničí? | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Jak už jsme si říkali, tolerance alkoholu za volantem patří mezi dovolenkové pasti. Platí totiž, že je vše v pořádku až do chvíli, kdy dojde v nehodě. V takovém okamžiku se alkohol automaticky stává přitěžující okolností, a to i když jste bouračku nezavinili. Má to samozřejmě velký vliv i na odškodnění po nehodě. Tomuto tématu jsme se věnovali ve speciálním článku, který naleznete ZDE.

Situace v zahraničí je ale především o hodně komplikovanější než v Česku. Místní zákony nerozlišují jen mezi opilým a zcela střízlivým řidičem. Roli hraje třeba i věk, to, zda je šofér profesionálním řidičem a specifická pravidla jsou věnována cyklistům.

Na co tedy dát pozor v Čechy a Moraváky oblíbených turistických destinacích?

Hlavolam je třeba hned oblíbené Chorvatsko. Zde si (pokud se nic nestane) může dát řidič sklenku piva, tolerance je 0,5 promile. Ovšem profesionální šofér nesmí k alkoholu ani přičichnout! A ostřejší osvěžení je zapovězeno i mladým a začínajícím řidičům.

Některé země, například Francie, navíc rozlišují mezi profesionálním řidičem, který jen převáží náklad a mezi šoféry, kteří mají na starost cestující v autobusech. Pro ně samozřejmě platí výrazně striktnější požadavky.

V Americe nečekejte jednotná pravidla, každý stát je má stanovaná jinak.

A v Británii mladé i profi řidiče pustí za volant s i 0,8 promile v krvi.

Naleznete dokonce i státy, kde není alkohol za volantem jakkoliv limitován a žádná pravidla se na něj nevztahují!

Všechna pravidla si můžete přečíst ZDE.

Prosím, nezapomínejte, že je tento článek pouze orientační. Před odjezdem do zahraničí si VŽDY ověřte aktuální podmínky v daném státě.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: