FB Výpočet a vyplácení nemocenské při pracovním úrazu | Vindicia
Vypnout Preloader

Jestliže se vám stane pracovní úraz, máte právo na odškodnění. Nicméně tyto případy se samozřejmě mohou táhnout a poměrně dlouho trvá, než se tato vysoká, v průměru milion korun dosahující částka vyplatí. Systém je ale nastavený tak, že zraněné, kteří nemohou chodit do práce a vydělávat, podrží nemocenská při pracovním úrazu.

Co je důležité, aneb výpočet nemocenské při pracovním úrazu

Představme si hypotetickou situaci. Paní Eliška pracuje jako učitelka tělocviku, ovšem na lyžařském výcviku si komplikovaně zlomí nohu a potřebuje být v pracovní neschopnosti. „V takovém případě ji systém nenechá živořit. Prvních 14 dní po nehodě jí platí takzvanou náhradu mzdy zaměstnavatel. Poté přebírá roli stát a začne vyplácení nemocenské při pracovním úrazu,“ vysvětluje Tomáš Beck, expert Vindicia na odškodnění. V případě nemocenské tak nejde o součást kompenzace, ale o dávku.

Jaký je přesně výpočet nemocenské při pracovním úrazu? se vypočítává z průměrné denní hrubé mzdy. Prvních dva týdny nemocenské se jedná o 60 %, následujících 30 dnů 66 % a posledních 30 dní 72 % Nemocenskou člověk pobírá maximálně 12 měsíců a pak lze ještě 2x prodloužit o měsíc. Pokud by ani pak zraněný nemohl nastoupit do práce, systém mu umožní pobírat invalidní důchod.

Hovořili jsme o 60 % mzdy. Ale co bude s těmi 40 %? Zbytek mzdy samozřejmě nepropadne – sice se netýká vyplácení nemocenské při pracovním úrazu, ale odškodnění už ano.

banner 1 kopie.png

Jak si vyplácení nemocenské při pracovním úrazu představit v praxi?

Držme se příkladu s paní učitelkou Eliškou. Sama nemusela dělat nic, celý proces probíhal automaticky poté, co byl nahlášen pracovní úraz. Eliška má plat 40 000 korun. Po 14 dnech od úrazu jí začala být vyplácena nemocenská při pracovním úrazu, tedy 24 000 korun. O svých 16 000 ovšem nepřijde – ty budou dodatečně tvořit dorovnání mzdy v rámci odškodnění. Stejně jak vyplácení nemocenské při pracovním úrazu to ovšem nemusí řešit zaměstnavatel, zaplatí to za něj jeho pojišťovna.

„Ty nejvíce zodpovědné firmy a instituce rovnou zaměstnanci vyplácí i to dorovnání mzdy, aby se nedostal do finanční nouze. Následně je jim částka proplacena, jakmile zaměstnanec dostane dorovnání mzdy v rámci odškodnění. Ovšem dělá to opravdu jen málokdo,“ konstatuje Beck.

Mate vás pojem nemocenská při pracovním úrazu a netušíte, jak reálně postupovat? Kontaktuje nás, rádi pomůžeme.


Další tipy pro odškodnění najdete na našem blogu :-)


Chcete bezplatnou radu? Kontaktujte nás!

Naši odborníci vám nezávazně poradí.

Vindicia

www.odskodnime.cz

Telefon: +420 605 921 823

Mail: [email protected]


Sdílet článek s přáteli / kolegy: