FB Jak na dovolené předcházet problémům s půjčeným autem? Poradí Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Jak už jsme psali, dovolené rozhodně nekončí. Kdo by si nechtěl užít pláže, na kterých je nádherné teplo, ale ne až takové nesnesitelné vedro jako v srpnu, ovšem za nižší cenu? Ideální pro podzimní dovolenou jsou třeba Kanárské ostrovy, Francie nebo Malta. Je možné, že se během pobytu nebudete chtít vázat jen na rezort, nebo vyrazíte úplně po vlastní ose. Pak je ideální půjčit si auto, s čímž jsou svázána různá větší i menší rizika. Pojďme se na ně a další podobné kameny úrazu podívat.

Půjčené auto: ptejte se na pojistku a foťte škrábance

Ať už míříte na dovolenou nebo na služební cestu, v zahraničí nepodceňte provoz půjčeného auta. „Zajímejte se o to, jestli je vůz pojištěný, co přesně pojištění zahrnuje a zda je částka zahrnuta v ceně půjčovného,“ radí náš expert na odškodnění Tomáš Beck. Pokud s autem bouráte a je to vaše vina, je odškodnění pro poškozené vypláceno právě z pojistky půjčeného vozu. I druhý doporučený krok je preventivní: vhodné je při převzetí mobilní telefonem nafotit či natočit veškeré drobné závady na vozidle. Škrábance na karoserii, skvrny na sedadlech a další nedostatky, stejně jako stav na tachometru a stav nádrže. Z fotek by mělo být jasné, že byly pořízeny ještě v půjčovně a ne až v průběhu používání.

banner 5 kopie.png

A mimochodem... na zmíněné Maltě se jezdí vlevo :-) pro našince je to poměrně nezvyk, počítejte tedy s tím, že budete potřebovat nějaký čas, abyste se na řízení adaptovali. Stejně tak si před řízením v zahraničí dobře prostudujte třeba rychlostní limity a další omezení.

Strašáky jsou alkohol a jazyková bariéra

Zatímco v Česku je tolerance k alkoholu za volantem nulová, v zahraničí si troufají pravidla rozvolnit. Řidič si ale musí pohlídat, jaké regulace platí pro jednotlivé země a konkrétní skupiny šoférů – jiná omezení jsou aplikována na mladé či profesionální řidiče, odlišná pro cyklisty. Většinou se ale shodují v závěru, že pokud k nehodě dojde, je dána šoférovi s alkoholem v krvi k tíži, a to i ve chvíli, kdy ji přímo nezavinil. Sklenku piva či vína před cestou je tak třeba důkladně zvážit.


Nehoda je stresující záležitost a může se stát ještě větším problémem, pokud člověk narazí na policisty, kteří si chtějí usnadnit práci. „Nikdy nepodepisujte nic, čemu plně nerozumíte. Nikdo vás nemůže nutit k okamžitému podpisu, jakýkoliv nátlak je leda známkou toho, že vám chce někdo uškodit. Raději kontaktujte svou pojišťovnu či zastupitelský úřad své země, který by vám měl pomoci. Jinak se může stát, že ač jste byli jednoznačně obětí nehody a nic jste neporušili, přiznáte se k jejímu zavinění. Podobných případů už jsme řešili několik a byť se nám podařilo alespoň částečně uspět, šlo o zbytečnou komplikaci,“ uzavírá Beck.

A jestli pořád váháte, celou řadu varování od našeho specialisty Tomáše Becka najdete v pořadu Epicentrum, které natočil pro Blesk.cz :)


Další tipy pro odškodnění najdete na našem blogu :-)


Chcete bezplatnou radu? Kontaktujte nás!

Naši odborníci vám nezávazně poradí.

Vindicia

www.odskodnime.cz

Telefon: +420 605 921 823

Mail: [email protected]


Sdílet článek s přáteli / kolegy: