FB Aprílové ochlazení? Pozor na letní pneumatiky | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Meteorologové hlásí na víkend i na další dny silné ochlazení a námrazu na silnicích, některé obce dokonce překvapil sníh. Jenže povinnost jezdit na zimních pneumatikách už oficiálně skočila. Jak je to tedy se sobotními a nedělními výlety? Můžete vyrazit na cesty? Tomáš Beck, expert Vindicia na odškodnění, to silně nedoporučuje.

Podle zákona musí mít auto zimní pneumatiky, a to do 31. března. Výjimka platí pouze pro teplé dny, kdy na silnici neleží ani souvislá vrstva sněhu, není třeba se dát námrazy a nečeká se radikální ochlazení. I tehdy je ale třeba dávat pozor, roli totiž hraje i teplota povrchu vozovky. Pokud bude mít vaše auto vlivem kombinace letních pneumatik a studeného povrchu silnice delší brzdnou dráhu, bude vaše odškodnění velmi silně kráceno, a to i když vám někdo vjel do cesty z vedlejší komunikace.

"Řidičům, kteří letos nevyměnili pneumatiky za zimní, popřípadě už byli aktivní a mají už přezuto na letní, doporučuji raději nevyjíždět," radí Beck. Pokud ano, měli by tak činit s krajní opatrností a s vědomím toho, že v případě nehody jim může být odškodnění kráceno. Platí totiž nejen povinnost přizpůsobit jízdu stavu vozovky, ale rovněž adekvátně připravit na jízdu své auto.

K tomu se přidává ještě ono varování - meteorologové s předstihem a jasně upozornili na to, že se bude na silnicích tvořit náledí. Řidiči by tam měli vědět, co očekávat. "V případě, že vyjedou na letních pneumatikách a budou bourat, bude se to podobat situaci, kdy je ohlášena ledovka, ovšem někdo si vyjde na chodník v balerínách s hladkou podrážkou. Pokud upadne, na odškodnění může myslet jen těžko," upozorňuje Beck z Vindicia.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: