FB Srážky se zvěří: počet nehod stoupá | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Každým rokem se stane několik tisíc nehod, jejichž příčinou je srážka s divokými zvířaty. Trend je navíc bohužel vzestupný a v některých letech si střety vyžádají nejen zvířecí, ale i lidské životy. Desítky lidí se také vážněji či lehčeji zraní. Tomáš Beck z Vindicia připomíná, že v těchto případech většinou lidé nemají nárok na odškodnění. "Srny, kanci ani kuny neplatí povinné ručení, navíc za své chování nejsou zodpovědní. Počítá se tedy s tím, že za srážku vždy mohou lidé. Výjimek je opravdu minimum a platí za specifických podmínek," připomíná Beck.

Podle Centra dopravního výzkumu se nejvíce nehod odehrává na silnicích 2. třídy, následují silnice 1. třídy. A kdy mají lidé dávat pozor zdaleka nejvíce? teno čas už se blíží a lidé by se tak měli mít na pozoru. V říjnu a v listopadu. Je to dáno i tím, že se začne dříve stmívat, takže se více prolnou doby lidské a zvířecí aktivity.

K nehodám se zvířaty dochází nejčastěji v noci, kritické hodiny přichází mezi půlnocí a sedmou hodinou ráno.

Velký pozor by si měli dát řidiči na jihu Čech - ačkoliv to mnoho lidí vůbec netuší, právě zde žije i několik losů evropských. Obrovský příbuzný našeho jelena lesního je ještě větší a těžší, navíc má podle znalců tendenci před autem neutíkat a na silnici ztuhnout. Srážka s tak mohutným zvířetem může být fatální pro obě strany, zvýšená opatrnost je tak na místě.

A jak se tedy mají řidiči zachovat? Především mají předvídat. V úsecích, kde je varování na větší výskyt zvěře, se vyplatí sundat nohu z plynu a být případně připraven na rychlé brždění. Přítomnost zvířat v noci prozradí oči, které odráží světla reflektorů. Pozor, pokud vám před autem těsně proběhne srna, ještě není čas na úlevu. Především vysoká a spárkatá zvěř se často pohybuje ve skupinách, takže za prvním probíhajícím zvířetem se mohou pohybovat i další.

Pokud je střet nevyhnutelný, odborníci radí nestrhávat řízení na stranu, raději brzdit, držet se přímého směru a připravit se na náraz.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: