FB Srážky se zvěří: na možnost odškodnění musíte myslet dopředu | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Déšť, mlhy, probíhající říje, lovecké výpravy myslivců i brzké stmívání, kdy se čím dál více prolínají aktivity lidí a nočních zvířat. To vše vede k tomu, že na podzim roste počet střetů aut a zvěře. Zatímco sražení veverky či ježka většinou končí jen špatným svědomím, v případě mohutnějších druhů jsou následky výrazně závažnější. 

 

Pro posádku auta může srážka s většími zvířaty, jako jsou jeleni, daňci, mufloni či divoká prasata, skončit velmi vážným zraněním. Nepříjemná je pro řidiče i skutečnost, že je v těchto případech vždy považován za viníka. To má dopad i na odškodnění zdravotních následků. Zatímco při klasické nehodě dvou aut se posuzuje míra zavinění a pojišťovna kompenzaci za úraz proplácí, u srážek se zvěří se tak neděje,“ vysvětluje Tomáš Beck, expert na odškodnění společnosti Vindicia.

 

Výrazně lepší pozici má v tomto ohledu zbytek posádky havarovaného vozidla. „Pokud se při nehodě se zvěří zraníte jako spolujezdec, je vaše situace odlišná. Jste klasickým poškozeným a nárok na kompenzaci vám vzniká. Uhradí ho pojišťovna, a to z povinného ručení viníka,“ uvádí rozdíl Beck.

 

Jestliže chce kompenzaci získat i řidič, musí na možnost podobného problému myslet dopředu. Vyplatí se proto připojištění: jak povinné ručení s připojištěním na střety se zvěří, tak havarijní pojištění pomohou vyřešit finance na opravu auta.

 

A existuje ještě jedna speciální šance na zisk odškodnění nejen pro posádku, ale i pro šoféra: musí prokázat, že v daný den, čas a místě probíhal hon. Pokud se mu podaří doložit, že zvěř splašili myslivci a ta vběhla na silnici, škody budou zaplaceny z odpovědnosti místního mysliveckého sdružení.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: