FB Srážky se zvěří: jediným viníkem je řidič, cestu k odškodnění otevírá pojistka či vyhlášený hon | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Každým rokem se na českých silnicích stanou tisíce dopravních nehod zaviněných střetem aut s lesní zvěří. Loni jich statistiky Policie ČR zaznamenaly 14 161 za celý rok, za první tři čtvrtletí letošního roku jich bylo už 10 460 a vyžádaly si i jeden lidský život. Podle společnosti Vindicia, která se specializuje na odškodnění, je u srážek se zvěří velmi složité získat kompenzaci. Za jediného viníka je totiž považován řidič. Existují však i výjimky, je však nutno prokázat, že zvěř vyrušil probíhající hon, popřípadě mít připojištěnou srážku se zvěří či sedadlo řidiče.

Na podzim se začne dříve stmívat a výrazně více se tak prolnou aktivity lidí a zvířat, která ze skrýší a lesů vychází za tmy. To vede k nárůstu počtu nehod, které si vyžádají desítky vážných zranění ročně.

Jeleni povinné ručení neplatí, odškodnění se nevyplácí

Divoká zvířata povinné ručení neplatí a nikdo za ně neodpovídá, proto se za jediného viníka srážky bere řidič, který měl dávat pozor. Z tohoto důvodu má v drtivé většině smůlu i s vyplacením odškodnění případný úraz. „Existuje ale jedna výjimka – pokud řidič prokáže, že v blízkém okolí v době nehody probíhal hon a nehodu tak způsobilo zvíře vyplašené myslivci. V takovém případě je odškodnění placeno z pojištění odpovědnosti místního mysliveckého sdružení,“ uvádí Tomáš Beck, expert na odškodnění společnosti Vindicia.

Jak je to v případně úmrtí?

Srážku s menším zvířetem odnese životem či zraněním spíše kuna či bažant, autu hrozí maximálně zmačkané plechy. V české přírodě ale žijí i mohutnější druhy zvířat a střet s jelenem, losem nebo divokým prasetem už může vyústit ve velmi vážné zranění či dokonce smrt. I v tomto případě ovšem platí, že pozůstalí nemají na odškodnění nárok. „Pomůže jedině to, pokud měl zemřelý úrazovou nebo životní pojistku. Doporučujeme sjednat si dvojnásobné plnění pro případ, že dojde k dopravní nehodě. Existuje i pojistka, která reaguje na klesající závazek k bance v případě splácené hypotéky. Pozůstalí pak nebudou mít problém úvěr na bydlení doplatit a nějaký čas z částky slušně vyžijí. Smrt blízkého je totiž velký šok a zásah jak do fungování rodiny, tak do jejích financí,“ upozorňuje Beck.

Pozor na hry některých pojišťoven

I v případě, že má řidič životní pojištění, se ovšem v případě střetu se zvěří mohou objevit obstrukce ze strany pojišťovny. Vindicia řešila případ řidiče, který se v noci srazil s divokým prasetem. Následky byly zásadní, zničené auto a především vážné zranění šoféra, který skončil na více než dva týdny v nemocnici. Teprve poté měl kapacitu situaci řešit. S překvapením zjistil, že mu pojišťovna odmítá platit škodu na zdraví, protože její podmínky obsahují bod, že srážka se zvěří musí být nahlášena do 24 hodin, a být potvrzena zápisem od policie i myslivců. Takové dokumenty muž samozřejmě neměl, byl hospitalizovaný. „V době, kdy k nám jako klient přišel, s ním už pojišťovna vůbec nekomunikovala. Náš advokát nahlášení nehody u policie i zápis od myslivců získal dodatečně, nicméně pojišťovna se stále odvolávala na lhůtu 24 hodin. Po prostudování podmínek, které byly platné v době uzavření pojistky, jsme zjistili, že podobné časové omezení zcela chybí, pojišťovna je specifikovala až v nových podmínkách. Nakonec musela řidiči vyplatit 2,3 milionu korun,“ ilustruje Beck z Vindicia.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: