FB Šest hříchů, které vás připraví o odškodnění po nehodě | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

V blogu už Vindicia uváděla, jaké kroky by měl člověk udělat těsně po nehodě, aby zvýšil šanci na získání odškodnění. Dneska se u nehod podíváme na opačnou stránku věci. Zaměříme se na faktory, které mohou oběti nehod o odškodnění připravit úplně nebo ho o významnou částku snížit. 

 

Alkohol, alkohol, alkohol

Nemalá část českých řidičů stále sedá za volant pod vlivem alkoholu. Doufají, že je nikdo nechytí, nebo si jednoduše nepřipouští, že by měly dvě skleničky na jejich řízení vliv. Omyl. Opilí řidiči každý rok připraví o život spoustu nevinných lidí. Jenže alkohol za volantem má vliv i na odškodnění - a to i ve chvíli, kdy jste se zranili jako řidič, který nehodu nezpůsobil. V takovém případě se bude zkoumat, jak moc alkohol ovlivnil váš úsudek i rychlost reakcí. Na odškodnění, na které byste měli nárok, kdybyste bourali jako střízliví, ale pravděpodobně můžete zapomenout. 

 

Sednutí k opilému řidiči

Tento bod souvisí s tím prvním - pokud si vědomě sednete k řidiči, který je opilý a bourali jste, bere se to tak, že jste šli svému osudu do určité míry naproti. Vaše odškodnění tak opět může být výrazně zkráceno. Vezměte tedy zodpovědnost za svůj život a než sednout do auta s opilým kamarádem, raději si zavolejte taxi.

 

Spoléhání na jediný lékařský posudek

Pokud jste se zranili při nehodě, posudkový lékař určí, jaká vážné jsou následky zranění a oboduje je. To ale neznamená, že s tím musíte souhlasit! Máte plné právo chtít oponentní posudek. Lehce se tak může stát, že zatímco v prvním případě byste od pojišťovny získali třeba 50 tisíc, za pomoci Vindicia a jejího týmu soudních znalců i právníků si odnesete milion korun.

 

Nulové povědomí o vlastních nárocích

Mám nárok na odškodnění po nehodě? A co vše zahrnuje? Jaká je výše odškodnění? S čím mohu počítat? To jsou otázky, na které obrovská část Čechů stále nezná odpověď. V praxi se Vindicia setkává s tím, že svá práva nezná 80 % lidí. Pokud se tedy vám či vašim blízkým stane úraz, věnujte čas tomu, že nastudujete, na co všechno máte nárok. Můžete být velice překvapeni. Pomůže vám třeba náš předchozí blog:

 

Ztráta dokumentů a podkladů

Pro to, abyste získali maximální možné odškodnění, jsou důležité i různé podklady. Stanovala se za vámi do nemocnice po nehodě manželka s dcerou? Pak jim budou cesty za vámi proplaceny - pokud si schováte jízdenky nebo částky za benzín. Musel si vzít manžel v práci volno, aby o vás pečoval? I zde vzniká nárok na kompenzace. Ale i ten musíte doložit příslušnými dokumenty. Veškeré lékařské zprávy, potvrzení a lejstra si tak pečlivě schovávejte, na výši odškodnění mají důležitý vliv.

 

Pozor na “držhubné”!
Možná už jste o tom slyšeli - poškozený přijme směšně malou částku a zaváže se že již nebude uplatňovat další nároky. Toto se stává velmi často. Nenaleťte na takový návrh, protože se dost možná připravujete o výrazně vyšší částku! Je potřeba si návrh pořádně přečíst a neunáhlit se vidinou rychlých peněz.

 

A bonusový dotaz: jak je to s hrubými přestupky?

Možná Vás to překvapí, ale hrubé dopravní přestupky neznamenají pro řešení ze soukromých pojistek příliš velké omezení. Může dojít maximálně ke snížení, uvádí Vindicia. Podobně může dojít k určitému snížení v situaci, kdy jsem se já jako poškozený v době nehody dopustil hrubého přestupku, ale i tak jsem nebyl shledán viníkem dopravní nehody. Je to velmi vzácné, ale stát se to může. 


Sdílet článek s přáteli / kolegy: