FB Pracovní úrazy si v prvním pololetí vyžádaly 39 obětí | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Odškodňování pracovních úrazů je naše specialita a jsme v tom velmi dobří. Podařilo se nám získat spravedlivou kompenzaci i pro klienty, kteří byli v takřka bezvýchodné situaci. Mezi smutnější náplň naší práce patří i jednání odškodnění pro pozůstalé po obětech pracovních úrazů. V dnešním blogu se zaměříme na pracovní úrazy v první polovině roku 2021.

V prvé řadě si určíme, co přesně je smrtelný pracovní úraz. Je za něj považovaná jen taková nehoda, při které člověk zemře okamžitě? Nikoliv. V mnoha případech může postižený o život bojovat například v nemocnici, a bohužel prohrát. A zákony na to myslí. Za smrtelný pracovní úraz je tedy považováno takové poškození zdraví, na jehož následky úrazem postižený zaměstnanec nejpozději do 1 roku zemřel.

A jak si v tomto ohledu vedlo první pololetí letošního roku?

V Česku za prvních šest měsíců došlo k 39 úrazům s následky smrti. Uvedla to data Českého statistického úřadu. To je o osm méně případů než za stejné období v roce 2020, kdy ovšem byla řada podniků zavřena v souvislosti s pandemií covid 19, pracovní činnosti byly výrazně utlumeny, a tím se zmenšil i prostor k utrpění úrazu.

Jedná se o nejpozitivnější čísla pro první pololetí roku od 2011! Porovnání vyhoví jen rok 2019, kdy bylo za prvních šest měsíců pouze o jeden úraz více.

Zdaleka nejvíce umírali následkem pracovního úrazu muži, tvoří drtivou většinu všech obětí. Počty zemřelých žen jsou v jednotkách. Zajímavé je, že v tomto ohledu patřilo první pololetí naopak mezi nejtragičtější a dorovnala nejvyšší počet zemřelých žen (4). Stejný počet žen zemřel i v prvním pololetí roku 2011 a 2013.

úrazy.PNG

Zdroj: ČSÚ, pro další data stačí kliknout na obrázek.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: