FB Pracovní úraz: na co máte právo? | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Stal se vám v zaměstnání pracovní úraz? Podle dat Českého statistického úřadu každý rok dojde k 45 000 podobných případů, které si vyžádají pracovní neschopnost delší než tři dny. Okolo stovky nehod dokonce skončí tragicky. Jedná se tedy o velmi rozšířený jev, na který je tuzemská legislativa připravena. Zranění zaměstnanci mají samozřejmě právo na odškodnění. Vindicia vysvětlí, jak to s nároky na kompenzaci za pracovní úraz je.

V prvé řadě je třeba říci, kdo platí odškodnění za pracovní úraz. “Mnoho lidí si myslí, že je to sam zaměstnavatel. A myslí si to bohužel i některé firmy, které se pak nárokům zaměstnanců brání. Ale všichni zaměstnavatelé jsou povinně pojištěni u Kooperativy, a to právě pro tyto situace. Odškodnění za pracovní úraz tak platí pojišťovna, peníze nejdou z kapsy zaměstnavatele,” zdůrazňuje Tomáš Beck ze společnosti Vindicia.

Vindicia se běžně setkává se tím, že 80 % Čechů své nároky a práva nezná. Co si tedy nárokovat za pracovní úraz? Bolestné, dorovnání mzdy, ošetřovné, doplatky ohledně lázní a kompenzaci psychické újmy či ztížení společenského uplatnění.

V čem se liší pracovní úraz a dopravní nehody?

Zmíněné kompenzace jsou  nároky, které se z většiny přiznávají i zraněným u dopravní nehody. Jak se tedy liší pracovní úraz od toho, ke kterému dojde na silnici? 

Zásadní jsou například body, kterými posudkový lékař ohodnotí vážnost následků zranění. Odborníci na odškodnění upozorňují, že u pracovních úrazů jejich hodnota neroste. "Zatímco například u nehod se částka za bod zvyšuje, protože automaticky odráží průměrnou mzdu, u pracovních úrazů už roky zůstává stejná. Jeden bod u následků dopravní nehody má letos hodnotu 341,25 Kč. U pracovního úrazu je to jen 250 korun, a to už od roku 2015," upozorňuje Beck. 


  • AKTUALIZACE: OD ROKU 2023 PLATÍ PRO ODŠKODNĚNÍ PRACOVNÍCH ÚRAZŮ JINÁ PRAVIDLA. SITUACI NAROVNÁVAJÍ A JSOU SPRAVEDLIVĚJŠÍ. ČLÁNEK O NOVINCE NAJDETE ZDE, PODROBNOSTI V BLOGOVÉ SEKCI VĚNOVANÉ ODŠKODNĚNÍ PRACOVNÍCH ÚRAZŮ.

Menší je rovněž odškodnění pro pozůstalé v případě úmrtí zaměstnance, kde se vyplácí jednorázově 240.000 korun. S dalšími nároky se pozůstalí musí obrátit na soud.

Jediné navýšení za poslední roky představuje vyměření renty, což je měsíční částka, která má dorovnat výdělek v případě, kdy zraněný člověk nemůže vinou zranění vykonávat původní pozici a má tak nižší příjmy. Tuto kompenzaci pobírají až po 65 let či do odchodu do důchodu. Stát tuto částku valorizuje - naposledy k tomuto kroku přistoupil v roce 2019, navýšil ji o 3,4 procenta. 

Příště si ukážeme, na jaké finty si dát pozor, abyste nenaletěli a nepřišli na odškodnění po pracovním úrazu. Někteří zaměstnavatelé totiž bohužel nehrají fér hru...


Chcete bezplatnou radu? Kontaktujte nás!

Naši odborníci vám nezávazně poradí.

Vindicia

www.odskodnime.cz

Telefon: +420 605 921 823

Mail: info@odskodnime.cz


Sdílet článek s přáteli / kolegy: