FB Pozor na zanedbání přípravy auta na zimu, může vás stát odškodnění! | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Zima klade na řidiče pořádné nároky. Ke klasickému sledování dopravy se přidávají ještě i náledí, sníh, mráz a další komplikace. Je tedy třeba pořádně se na cestování připravit - a přizpůsobit tomu i výbavu auta. V případě, že vaše auto nebude odpovídat požadavkům na zimní provoz, můžete při případné nehodě přijít minimálně o část odškodnění při úrazu po nehodě, ačkoliv jste bouračku nezavinili vy!

Letní pneumatiky na sníh a led neplatí

Jednou z povinností každého vlastníka vozidla je přezout včas na zimní pneumatiky, které mají hlubší vzorek a lépe tak sedí na ledu a sněhu. Pohlídejte si to! Hloubka dezénu by měla být minimálně 4 milimetry. Pokud byste tento krok podcenili, může se vám to hrubě nevyplatit. V případě nehody totiž kola nikdy neuniknou podrobnému zkoumání. A pokud vyšetřování ukáže, že pneumatiky neměly dostatečně hluboký vzorek, může velká část viny za bouračku padnout právě na vás - a to i když vám někdo jasně nedal přednost! Můžete tak přijít přinejmenším o velkou část odškodnění.

Pořádně oškrábejte skla

Je sice otravné vstávat v zimě do tmy a mrazu o něco dříve, ale opravdu si dejte záležet na tom, abyste měli dokonale očištěná skla a zrcátka. Čelní sklo oškrábejte celé, ne pouze část u řidiče. Nezapomínejte ani na okénka. Řidič musí mít dokonalý výhled, aby se nestalo, že mu nějaký zmrazek zakryje výhled na chodce. Nepodceňte to.

Shoďte sněhovou čepici

Napadl v noci čerstvý sníh, který proměnil vaše auto v nadýchaný obláček? Smetáčkem čepici shoďte, aby se vám nesesunula na sklo či neohrozila jiné řidiče.

Pravidelně kontrolujte brzdy

Jestli se u něčeho nespoléhejte na “ještě je to docela dobré, to stačí”, pak je to stav brzd. Nejen kvůli tomu, abyste vy a vaši blízcí vždy bezpečně dojeli do cíle. Ale i kvůli odškodnění. Právě na stav brzd se experti vždy soustředí - a pokud nejsou v dobrém stavu, opět to má vliv na úvahu, kdo vlastně nehodu zavinil. Byla by škoda přijít o statisícové odškodnění po dopravní nehodě kvůli dlouhodobě odkládané návštěvě servisu!


Sdílet článek s přáteli / kolegy: