FB Onemocnění covid-19 v první linii? Mělo by se řešit jako pracovní úraz! | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Současná epidemie nemoci covid-19 a opatření, která byla kvůli boji s ní přijata, převrátila fungování společnosti naruby. Někteří zaměstnanci ale nemají možnost práce na home office, nevztahuje se na ně ani ochranná karanténa. Musí naopak své povolání vykonávat a v pomyslné první linii jsou koronaviru vystaveni ve větší míře. 

„Situace se týká především zdravotníků, personálu pečovatelských domů, policie, hasičů, ale i třeba prodavačů v běžných obchodech či obsluhy čerpacích stanic. Zásadní je, že své zaměstnání vykonávají i v době karantény, kdy je další část společnost chráněna částečnou izolací,“ řekl expert na odškodnění Vindicie Tomáš Beck. Koronaviru jsou tak vystaveni více než jiní.

Co se ale děje v případě, že pracovníci covid-19 skutečně onemocní? Na co mají nemocní s koronavirem nárok? Vindicia si od svých smluvních advokátních kanceláří nechala vypracovat několik posudků k otázce, na co mají lidé právo. 

Covid-19 znamená pracovní úraz nebo nemoc z povolání

Zdravotníci a další pracovníci, kteří v době karantény chodí do zaměstnání, mají v případě nákazy koronavirem nárok na odškodnění. Postupovat by se mělo jako u běžného pracovního úrazu či nemoci z povolání! 

Poškození tak mají nárok na bolestné, ale i na ošetřovné, cestovné a především na kompenzaci ztíženého společenského uplatnění. Pokud po nemoci vzniknou přetrvávající obtíže, může dojít až k nemoci z povolání, čímž má poškozený právo na doživotní rentu - to už ale záleží na znaleckých posudcích. 

„Virus je stále velká neznámá a teprve se zjišťuje, jaké má nemoc na člověka dopady. Zdá se ale, že část pacientů má poškozené plíce. Pokud by si lidé nesli trvalé následky, mají například nárok na celoživotní rentu, která dopady kompenzuje,“ shrnul Beck. 

Při těch nejhorších případech, kdy pracovník z první linie nemoci covid-19 podlehne, mají na odškodnění právo i jeho nejbližší.

Velmi pomůže, aby pracovník prokázal, že je nejpravděpodobnější, že se nakazil v práci. Pomůže například výskyt nemoci u kolegů či zákazníků. 


V případě, že jste vy nebo vaši blízcí onemocněli covid-19, a přitom jste byli nákaze vystaveni v rámci zaměstnání v první linii, neváhejte kontaktovat Vindicia. Vaše nároky určitě probereme a prozkoumáme. Naše smluvní advokátní kanceláře už řeší první případy, kdy je ve hře odškodnění za nákazu koronavirem.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: