FB Nehody na železnici? I zde mají lidé nárok na odškodnění | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Železniční doprava patří mezi velmi bezpečné způsoby cestování. Bohužel i zde se stávají nehody, které mívají velmi vážné dopady. Ať se jedná o technické či lidské zavinění, zranění cestující mají samozřejmě nárok na odškodnění. Vindicia popisuje, co přesně má cestující udělat, pokud je účastníkem nehody, jaká se stala například u karlovarského Perninku, kde se na jednokolejce srazily Regionova s Regiosharkem. Neštěstí si v tomto případě vyžádalo i oběti na životech.

 

“V podobné situaci není zásadní, zda má člověk životní pojištění. Na odškodnění mají zranění nárok za každé situace. Jeho výše bude určena podle následků - čím budou vážnější, tím částka poroste. Například u zlomenin a operací podle mých zkušeností půjde o stovky tisíc. Odškodnění přitom zahrnuje nejen bolestné, ale také ošetřovné, cestovné, ztížení společenského uplatnění a náhradu ušlé mzdy - vše podle Metodiky Nejvyššího soudu,” říká Tomáš Beck, expert na odškodnění Vindicia. 

 

Například výše zmíněný střet vlaků si bohužel vyžádal i oběti na životech - zde mají právo na odškodnění pozůstalí. Nejde přitom jen o blízké příbuzné, ale o kohokoliv, kdo prokáže, že měl k oběti nadstandardně dobré vztahy (např. celoživotní přítel). Zde Vindicia odhaduje odškodnění na miliony.

 

V těchto případech všechny částky pro cestující pokrývá pojišťovna, u které je dopravce pojištěný.

 

Cestující ať vše dokumentují a nechají si účast na nehodě potvrdit 

Poškozeným Vindicia důrazně doporučuje, aby si od Policie ČR případně dalších zasahujících složek nechali potvrdit, že byli účastníky nehody. Zdravotní a psychické potíže totiž nemusí pociťovat ihned. Bolesti hlavy a páteře, stejně jako traumata, se mohou objevit až s odstupem, kdy bude poškozený muset dokazovat, že potíže vznikly následkem nehody. Potvrzení policie o účasti na nehodě v tom výrazně pomůže.

 

Uchovejte si všechny lékařské zprávy a výsledky vyšetření. Pokud po několika měsících od nehody začnete trpět např. bolestmi hlavy, trvejte na tom, že lékař do své zprávy uvede, že jste byli účastníky železničního neštěstí. Pokud naznačuje příčinu vašich potíží s nehodou, chtějte mít tento fakt zaznamenaný.

 

Nezapomínejte ani na vlastní dokumentaci - modřiny, šrámy, zničené oblečení, to vše si nafoťte mobilem, ať máte v ruce důkaz. Snímky si zálohujte a ponechejte si i jízdenky. 

 

Když nehodu nepřežije strojvedoucí

V případě, kdy se smrtelně zraní strojvůdce vlaku, se postupuje trochu jinak. Případ je posuzován jako pracovní úraz s následkem smrti. 


Sdílet článek s přáteli / kolegy: