FB Mám nárok na odškodnění, když nehodu zavinil příbuzný? Jistě! | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Jízda autem skončila nárazem, bolestí, šokem a zraněním. I za běžných okolností je dopravní nehoda velmi stresujícím zážitkem. Ještě více se ale kompenzace jejích následků komplikuje, pokud za volantem seděl někdo nám blízký. Případy, kdy bourá například někdo z rodiny, jsou velmi smutné. Ale také opředené mýty z hlediska odškodnění. Mnoho lidí má totiž obavu, že pokud budou usilovat o odškodnění, půjde částka z kapsy jejich kamarádů a příbuzných. Je to zbytečný strach - pokud při nehodě nehrály roli návykové látky či opravdu hrubé porušení předpisů, zaplatí odškodnění pojišťovna. 

 

Vindicia uvádí příběh z praxe, kdy bouračka skončila špatně, bohužel smrtí dospělého muže. Nehodu zavinil syn oběti. Pojišťovna chtěla pozůstalým vyplatit dohromady 1,4 milionu korun, kdy se o největší částku měli podělit dcera a manžel, o zbytek vnoučata. Rodina s částkou nesouhlasila a bojovala o vyšší odškodnění. „Dcera i manžel nakonec oba získali odškodné ve výši 2 miliony korun, snacha 500 tisíc a každé ze čtyř vnoučat milion. Rozdíl v původní a konečné částce se tak vyšplhal na 7,1 milionu,“ vzpomíná Tomáš Beck, expert na odškodnění společnosti Vindicia. Syn jako viník nehody odškodnění nezískal.

 

Nehoda, odškodnění, nároky. To jsou často skloňovaná slova. Je třeba znovu připomínat, že lidé platí povinné ručení právě proto, aby byla jistota odškodnění pro poškozené. Jak ilustruje výše zmíněný případ, odškodnění neplatí viník nehody, ale pojišťovna. Nebojte se tedy přihlásit o odškodnění, na které máte nárok. Bez ohledu na to, kdo seděl za volantem.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: