FB I když vám firma hází klacky pod nohy, právo je na vaší straně | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

V České republice se ročně při výkonu práce zraní více než 40 tisíc zaměstnanců. Mají samozřejmě nárok na odškodnění pracovního úrazu. Co když se ale chtějí do původního týmu znovu zapojit, jenže na původní pozici už vinou následků úrazu nestačí? Že návrat do firmy nebývá snadná, protože někteří zaměstnavatelé nehrají fér, ví i společnost Vindicia, která se specializuje na odškodnění.

Zlomenina je v případu pracovního úrazu to nejmenší. Následky jiných nehod či nemocí z povolání mohou mít na zdraví i budoucnost pracovníků vážné dopady. „Když se pak lidé po zotavení snaží vrátit do života i práce a znovu začít vydělávat, leckdy naráží na to, že jim stav nedovolí zastávat tu stejnou pozici, jako dřív. I na takové situace ale zákon myslí a pracovníky chrání,“ konstatuje Tomáš Beck, expert na odškodnění Vindicia.

Na co mají pracovníci právo?

Nestačíte na starou pozici? Měli byste mít jinou náplň, ale stejné peníze „Jestliže po návratu do práce nemůžete kvůli psychickým či fyzickým dopadům vykonávat původní pozici, má zaměstnavatel povinnost nabídnout vám takovou práci, na kterou stačíte. Ovšem plat musí zůstat stejný jako před úrazem,“ zdůrazňuje Tomáš Beck z Vindicia. Co to reálně znamená? Pokud se poraní zkušený technik, který zastává odbornou práci, ale vinou úrazu už se k montážím vrátit nemůže, zaměstnavatel mu nabídne například pozici v kanceláři, která je výrazně méně fyzicky náročná. Ovšem takový pracovník bude stále pobírat původní plat technika.

Vysoké odškodnění získají i ti, kterým návrat do firmy zranění neumožňuje. Získat by měli dvanáctinásobek platu. Ovšem pozor, to se někdy společnosti snaží velmi znepříjemnit. Někdy do takové míry, že nezbyde nic jiného, než poslední krok vzdát, protože je překážek až příliš.

Ukazuje to případ muže, který několik let pracoval pro společnost vyrábějící plastové částky. "Při procesu vznikaly škodlivé látky, které muži výrazně poškodily zdraví – dostal silné astma, které samozřejmě spadalo do kategorie nemocí z povolání. Vindicia pro něj získala odškodnění, které přesáhlo 2 miliony korun. Problémy ale nastaly, když chtěl muž řešit budoucnost,“ uvádí Beck. Poškozený požádal o ukončení pracovního poměru ze zdravotních důvodů, čímž by mu vznikl nárok na 12 platů. To firma odmítla, a muže přeřadila na jinou pozici, které však opět bylo pro astmatika velmi nevhodné. Jeho stav se zhoršil, navíc mu zaměstnavatel dávat výtky například za špatně zabalený balík. Házení klacků pod nohy pokračovalo do takového stavu, že se muž rozhodl o 12 platů nebojovat a raději sám dát výpověď. „Ani v takové situaci není třeba se úplně vzdávat. Pokud bylo zdraví při výkonu práce poškozeno opravdu vážně a člověk už vinou následků nemoci z povolání nemůže najít stejně dobře placenou práci, má nárok na doživotní rentu,“ upozorňuje Beck z Vindicia.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: